Vakuutuksella tasataan erilaisten vahinkojen taloudellisia seurauksia. Vakuutuksen tehtävänä on turvata ihmisten, yritysten ja yhteisöjen elämää ja taloudellista toimintaa.
Vakuutusyhtiöt jaotellaan toimialan mukaisesti vahinko-, henki- ja työeläkevakuutusyhtiöihin. Vaikka henki-, vahinko- ja työeläkevakuutusta on lain mukaan harjoitettava erillisissä yhtiöissä, toimivat kyseiset yhtiöt usein yhtiöryhmänä tai muutoin yhteistyössä keskenään.
Yhtiömuodoltaan vakuutusyhtiöt ovat joko keskinäisiä tai osakeyhtiöitä. Myös ulkomaisten vakuutusyhtiöiden sivukonttorit tarjoavat Suomessa vakuutuksia. Lisäksi osa ulkomaisista vakuutusyhtiöstä tarjoaa palveluitaan rajan yli ilman, että niillä on Suomessa toimipistettä.
Suomen vakuutusmarkkinoiden erityispiirre on lakisääteisten vakuutusten merkittävä rooli. Vakuutusyhtiöiden yhteenlasketusta maksutulosta lakisääteisten vakuutusten osuus on noin 61 prosenttia.
Lakisääteisiä vakuutuksia ovat muun muassa suomalaiseen sosiaaliturvaan kuuluvat työeläkevakuutus ja lakisääteinen tapaturmavakuutus. Muita lakisääteisiä vakuutuksia ovat esimerkiksi liikennevakuutus, potilasvakuutus ja ympäristövahinkovakuutus.
Vakuutusyritysten toimintaa sääntelevät monet lait. Niistä keskeisimpiä ovat vakuutusyhtiölaki ja vakuutussopimuslaki. Lisäksi kaikilla lakisääteisillä vakuutuksilla on omat lakinsa. Vakuutusyritysten toimintaa valvoo Finanssivalvonta.
Suomen vakuutusmarkkinat ovat kehittyneet ja vakuutusten käyttö on meillä yleistä. Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista pitää vapaaehtoisia vakuutuksia välttämättöminä sosiaaliturvan täydentämiseksi.
Vakuutusalalla työskentelee noin 10 000 henkilöä. Alan yleissitova työehtosopimus tehdään yhdessä Vakuutusväen Liitto VvL ry:n kanssa. Työsopimusneuvotteluita hoitaa
Finanssiala ry:n edustajana Palta. Vakuutusalalla tulospalkkiot ovat oleellinen osa palkkausta, sillä noin neljä viidestä vakuutusalan työntekijästä saa tulospalkkion. Tulospalkkiot toimivat yleisesti finanssialalla erinomaisina kannustimina ja ne on sidottu yleisimmin palvelun laatuun ja myyntiin.