EU

Brysselin sääntelykoneisto käy isoilla kierroksilla – uusien ehdotusten rima on pidettävä korkealla

Euroopan komission läpileikkaavina tavoitteina on edistää kaikessa toiminnassaan Euroopan kilpailukykyä ja yksinkertaistaa sääntelyä. Pidämme komission prioriteetteja erittäin hyvinä.

Liialliseksi kertynyt ja päällekkäinen sääntely rajoittaa EU:n talouden kasvun ja kilpailukyvyn potentiaalia. Sääntelykoneisto on Brysselissä suuri, ja sen erilaisiin haasteisiin käyttämä lääke on tuottaa uutta sääntelyä. Finanssialallakin on nähty, että yksityiskohtainen ja monitasoinen sääntelykehikko on muuttunut hyvin monimutkaiseksi. Säädösten keskinäisiä vaikutuksia ja yhteyksiä on vaikea hahmottaa, ja tulkinnanvaraa ja päällekkäisyyksiä on syntynyt.

Eurooppa-päivää vietetään tänään 9.5.2025, ja nykyinen komissio on ensimmäistä kertaa vahtivuorossa. Komissio on kevään aikana antanut useita strategisia ohjelmia ja linjauksia, jotka osoittavat tulevien päätösten ja ehdotusten suuntaa.

Suuri projekti sisältää muun muassa ehdotuksia voimassa olevan sääntelyn yksinkertaistamiseksi, investointeja digitaalisiin ratkaisuihin sekä tehokkaampaa sääntelyn toimeenpanoa ja jäsenmaiden sääntelyn tarkastuksia. EU:lla on lisäksi tulevien vuosien aikana tarkoitus tehdä niin sanottu stressitestaus koko olemassa olevaan sääntelyyn.

Finanssialan kannalta keskeinen kestävän rahoituksen sääntely on jo yksinkertaistamisen kohteena. Samoin raportointivelvoitteiden sääntelyä  järkevöitetään jo. Myös muu finanssialan sääntely on ehdottomasti  otettava  mukaan  tarkasteluun. Vielä näitä ehdotuksia ei ole suuressa määrin näköpiirissä. Osallistummekin mielellämme käytännön ongelmakohtien analysointiin.

Lisäksi komissiosta on kuultu, että harkittaessa uusien sääntelyehdotusten antamista, rima on hyvin korkealla. Tämä on juuri oikea suunta. Sääntelyä on jo niin paljon, että ensin on tarkasteltava, voidaanko nykyistä sääntelyä selkeyttää tai sen täytäntöönpanoa tehostaa. Jos uusi sääntely todetaan kriittisen arvioinnin jälkeen tarpeelliseksi, siitä on tehtävä laadukkaat vaikutusarvioinnit.

======
On ongelmallista, jos lainsäädäntötasolle kuuluvaa asiaa
valuu alemman asteisella sääntelyllä tehtäväksi.

======

Eurooppalaisessa keskustelussa nousee useasti esiin myös finanssialan alemman asteisen sääntelyn paisuminen. Tätä sääntelyä ja ohjeistusta antavat eurooppalaiset valvontaviranomaiset pankki-, arvopaperi- ja vakuutussektoreilla.

Valvontaviranomaisten sääntelytoimivaltuuksien rajat eivät saa olla kriittisen tarkastelun ulkopuolella. On myös lainsäätäjän kannalta ongelmallista, jos lainsäädäntötasolle kuuluvaa asiaa valuukin alemman asteisella sääntelyllä tehtäväksi. Saattaisi olla tarpeen uudistaa myös eurooppalaisten valvontaviranomaisten toimivaltuuksia ja hallintoa koskevaa sääntelyä, vaikka tämä onkin monille jäsenmaille vaikea asia.

Lisäksi, vaikka Euroopan keskuspankilla on suuret valtuudet, myös sen toimintaa uusien määräyksien ja ohjeiden antajana on syytä haastaa kriittisesti.

Toivomme, että sääntelyn yksinkertaistaminen ja järkevöittäminen otetaan pitkäaikaiseksi tavoitteeksi käytännön virkamiestoiminnassa. Yksinkertaistaminen ei saa jäädä vain kauniiksi sanoiksi juhlapuheisiin tai toimintaohjelmien kirjauksiin. Selkeämpi ja yhtenäisempi sääntely on myös tehokkaampaa, ja sillä voidaan saada sääntelyn hyvät tavoitteet paremmin läpi. Tämä on tärkeä osa parannettavissa Euroopan kilpailukykyä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan