Valittiin sotemalliksi mikä vain, on kansalaisen saatava tietää, mitä pakettiin kuuluu

kolumnistin kuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi hiljattain raportin kansainvälisten terveydenhuoltomallien soveltamisesta Suomeen. Yhtenä mallina oli nostettu esiin puhtaasti yksityiseen vakuutukseen pohjautuva malli, jollainen on käytössä esimerkiksi Alankomaissa. Siinä kansalaiset ostavat haluamaltaan vakuutusyhtiöltä pakollisen terveysvakuutuksen ja yhtiöt sopivat terveydenhoidon järjestämisestä yksityisten toimijoiden kanssa. Perusvakuutuksen päälle kansalaisella on mahdollisuus hankkia itse kattavampi vakuutus.

On hienoa, että THL tarkastelee ennakkoluulottomasti myös vakuutuspohjaista ratkaisua ja analysoi sen mahdollisia etuja ja toisaalta ongelmia sekä lainsäädännöllisiä esteitä. THL:n selvityksestä kannattaisi ottaa vakuutuspohjaisesta mallista onkeen ainakin sotepalveluiden selkeä määrittely ja rajaaminen.

======
Suomessa on jo nyt useita pakollisiin vakuutuksiin perustuvia järjestelmiä, jotka toimivat tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti. 
======

Ilman selkeää lupausta siitä, mitä palveluja julkinen terveydenhuolto tarjoaa, kansalaisen oikeudet jäävät epäselviksi ja järjestelmä vaikeasti johdettavaksi. Täytyy arvuutella, millaiseen yhteisin verovaroin kustannettavaan hoitoon on oikeutettu. Finanssiala on kannattanut palvelulupauksen määrittelyä sosiaali- ja terveydenhuollossa jo toistakymmentä vuotta.

Onkin tervetullutta, että Orpon hallitus on ohjelmassaan sitoutunut terveydenhuollon palveluvalikoiman määrittelyyn. Toteutuessaan tämä luo perustan, jolle myös yksityinen palvelutarjonta voi rakentua täydentämään julkista terveydenhuoltoa ja tarjoamaan lisäpalveluja niille, jotka niitä haluavat.

Suomalaisen vakuutusalan tavoitteena on, että sotepalvelujen selkeämmällä määrityksellä yksityisten palveluiden tarjoaminen olisi helpompaa ja myös kansalaiset voisivat pohtia, haluavatko täydentää julkisen puolen tarjoamaa yksityisin ratkaisuin. Uskomme, että näin suomalainen terveydenhoito paranisi. Tärkeintä on, että kaikki Suomessa saavat hoitoa.

Suomessa on jo nyt useita pakollisiin vakuutuksiin perustuvia järjestelmiä, jotka toimivat tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti: liikennevakuutus, työntekijöiden tapaturmavakuutus ja eläkevakuutus ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Keskustelu terveydenhuollon tulevaisuudesta tarvitsee ennakkoluulottomuutta. Palvelulupaus on selkeä askel terveydenhuollon ongelmavyyhdin ratkaisussa, eikä sen ottamiseen tarvita valtaisaa järjestelmämuutosta. Tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee julkisen ja yksityisen sektorin vahvaa kumppanuutta.

Kirjoitus on julkaistu myös Helsingin Sanomien mielipideosastolla.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan