
Ihmisiä palvelevaa laadukasta lainsäädäntöä syntyy moniarvoisen ja -äänisen sekä avoimen prosessin tuloksena. Lainvalmistelun avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisätään parantamalla koko prosessin seurannan avoimuutta, julistetaan nykyisen hallituksen ohjelmassa.
Kesäkuun lopussa lähti lausuntokierrokselle luonnos laista, joka rajoittaisi hallitusneuvotteluihin liittyvien asiakirjojen julkisuutta. Olen samoilla linjoilla Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen kanssa: esitys on ongelmallinen demokratian, sananvapauden ja oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta (HS 12.7.).
Hallitusohjelma on poliittinen toimintaohjelma, jonka hallitukseen osallistuvat puolueet hyväksyvät. Tämä määrittää toimikauden keskeiset tavoitteet ja painopistealueet. Linjausten pohjalta syntyy uutta lainsäädäntöä.
======
Demokratiassa päättäjien ja viranomaisten
on siedettävä julkista keskustelua myös keskeneräisistä asioista.
======
Hallitusneuvotteluissa kuullaan usein ulkopuolisia asiantuntijoita eri organisaatioista, kuten ministeriöistä, tutkimuslaitoksista ja edunvalvontajärjestöistä; esimerkiksi nykyisen hallituksen muodostamisessa Säätytalolla kuultiin yli tuhatta asiantuntijaa.
Vireillä olevaa salailuhanketta perustellaan muun muassa hallitusohjelman laatimiseksi tarvittavan poliittisen neuvottelurauhan turvaamisella. Demokratiassa päättäjien ja viranomaisten on siedettävä julkista keskustelua myös keskeneräisistä asioista. Riippumattomalla medialla on tässä tärkeä roolinsa. Avoimuudesta voidaan poiketa ainoastaan niiden asiakirjojen kohdalla, jotka on perustellusti määritelty salassa pidettäviksi.
Vuoden 2024 alussa voimaan tullut avoimuusrekisterilaki velvoittaa lobbarit ilmoittamaan lobbaustoiminnastaan. Nyt kuka tahansa voi tarkistaa avoimuusrekisteri -verkkopalvelusta, mistä aiheista ja keitä kansanedustajia, ministereitä ja heidän valtiosihteereitään ja erityisavustajiaan sekä ministeriöiden virkamiehiä eri organisaatiot ovat lobanneet.
Hyvän edunvalvontatavan suosituksissa lobbarit ovat sitoutuneet julkaisemaan avoimesti pyrkimyksensä ja tavoitteensa.
Ministeriöt eivät ole hallitusneuvottelujen osapuoli, vaan asiantuntijataho, jolla on omia tavoitteitaan puolueiden välisiin neuvotteluihin. Suomalaiset lobbarit ovat sitoutuneet avoimuteen, joten samaa voisi odottaa suomalaisilta virkamiehiltä.
Kirjoittaja Tuomo Yli-Huttula toimii VTV:n avoimuusrekisterin neuvottelukunnan puheenjohtajana.
Kirjoitus on julkaistu myös Helsingin Sanomien mielipidesivulla.
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

Lobbareiden ohella virkamiestenkin on sitouduttava avoimuuteen

Turvallinen arki ja vauraampi tulevaisuus – Huijausten torjunta ja kansankapitalismin edistäminen FA:n lobbauksen kärkiaiheita

”Tarvitaan päätöksiä, jotka tukevat kansankapitalismia ja omistajuutta” – Huijaukset, luontositoumus ja Lapsen Säästöstartti puhuttivat Finanssialan Kesäjuhlissa

Suomalaiset lobbarit ovat sitoutuneet vaalirahoituksen avoimuuteen
