
- Yli 90 prosenttia suomalaisista kertoo altistuneensa huijausyritykselle, ilmenee teleoperaattori Elisan kyselytutkimuksesta.
- Joka kymmenes vastaaja kertoi tulleensa varmasti huijatuksi.
- Pankit ja vakuutusyhtiöt ovat kärjessä kysyttäessä luottamusta eri instituutioiden tietoturvaan.
Teleoperaattori Elisan tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista altistui vuonna 2021 verkko- tai puhelinhuijaukselle. Joka kymmenes vastaaja kertoi tulleensa varmasti huijatuksi.
Isoista huijausluvuista huolimatta suomalaisilla on edelleen kova luotto suomalaisten verkkopalveluiden tietoturvallisuuteen. Kovin luotto on pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin, joihin luotti 87 prosenttia vastaajista. Huonoimman tuloksen saavat ulkomaiset verkkokaupat. Vain 15 prosenttia vastaajista luottaa siihen, että ulkomaiset verkkokaupat pitävät huolta, etteivät heidän tietonsa valu vääriin käsiin.
”Pankkien tunnistustiedot ovat haluttua tavaraa rosvojen ja huijareiden keskuudessa. Verkkorikolliset eivät uhkaa vain iäkkäitä, vaan uhriksi voi päätyä kuka tahansa meistä. Esimerkiksi sijoitushuijauksien uhreista noin 40 prosenttia on 30–50-vuotiaita”, huomauttaa Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.
Samoilla linjoilla on myös Elisan kyselytutkimus. Alttiimpi verkkohuijausten uhreja ovat kyselyn mukaan 18–24-vuotiaat. 35 prosenttia nuorista aikuisista ei käytä laitteissaan tietoturvapalveluita, siinä missä yli 65-vuotiaista 91 prosenttia kertoo suojanneensa laitteensa. ”On huolestuttavaa, että yli kolmasosa nuorista aikuisista ei koe tietoturvapalveluita tarpeelliseksi. Suojaamattomat laitteet ovat alttiita muun maussa palvelunestohyökkäyksille, joiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosien aikana”, sanoo Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä tiedotteessa.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

Pankki tai poliisi ei kysy pankkitunnuksia, huijari kysyy – kalasteluhuijausten määrä räjähti vuonna 2024

Ei tuumaakaan periksi huijareille – Maksamisen on oltava turvallista mutta toimivaa

Huijaukset rajussa kasvussa vuonna 2024 – pankit saivat pysäytettyä huijattuja maksuja yli 44 miljoonan euron arvosta

Alkulähteet säppiin – myös somealustat ja verkon kauppapaikat velvoitettava torjumaan huijauksia
