
- Komissiolta odotetaan ehdotusta, joka pitäisi sisällään muun muassa uudistuksia pankkeja koskevien makrovakausvälineiden käyttöön.
- Nykyisessä sääntelyssä on päällekkäisyyksiä, ja pankit kaipaavat parempaa ennakoitavuutta.
- Sääntelyn selkeyttämisen lisäksi tärkeää on huomioida jäsenvaltioiden erityispiirteet.
Pankkeja koskevan EU:n makrovakaussääntelyn uudistuksessa arvioidaan, missä määrin ja millä tavalla sääntelyä tulisi päivittää. Makrovakaussääntelyn tavoitteena on estää rahoitusjärjestelmästä kumpuavia talouskriisejä ja varmistaa, että rahoitusjärjestelmä toimii sujuvasti myös taloudellisten häiriöiden aikana. Finanssialan mielestä sääntelyn tulisi olla nykyistä ennakoitavampaa ja selkeämpää, jotta pankit tietävät, mitä odottaa ja miten toimia. Makrovakausvälineitä ovat esimerkiksi pankkien lisäpääomavaatimukset sekä lainanottajille asetettavat lainakatot, joilla säädellään sitä, kuinka paljon lainaa kotitaloudet voivat saada suhteessa tuloihinsa tai asunnon arvoon. Ensin mainituilla pyritään lisäämään pankkien häiriönsietokykyä ja jälkimmäisillä pienentämään kotitalouksien ylivelkaantumisen riskiä.
Komissiolta odotetaan ensi vuonna ehdotusta, joka pitää sisällään muun muassa uudistuksia pankkeja koskevien makrovakausvälineiden käyttöön, kuten lisäpääomavaateisiin ja lainanhakijaan kohdistuviin välineisiin. Ehdotuksessa myös selkeytettäisiin eri viranomaisten rooleja makrovakausriskien hallitsemisessa.
Finanssiala ry:n (FA) mukaan nykyisessä sääntelyssä ja sen soveltamisessa on päällekkäisyyksiä, jotka voivat johtaa siihen, että samaa riskiä yritetään torjua useammalla kuin yhdellä välineellä. Pankit tarvitsevat nykyistä parempaa ennakoitavuutta makrovakausvälineiden käytössä.
”Komissiosta on myönnetty, että sääntelyn yksinkertaistaminen on tarpeen ja että välineiden käytössä on maakohtaisia eroja, joiden syyt eivät ole aina ole ilmeisiä”, toteaa FA:n johtava lakimies Olli Salmi.
Salmi painottaa, että sääntelyn ja sen soveltamisen pitäisi olla eri jäsenmaissa yhdenmukaista.
”Samanlaisille riskeille pitää asettaa vaatimuksia yhtenäisin perustein, eikä samalla, jo kertaalleen riittävästi katetulla riskillä tulisi voida perustella useaa muutakin eri toimenpidettä. Sääntely ei saa olla arpapeliä”, Salmi tähdentää.
Salmi pitää tärkeänä, että uudistuksessa otetaan huomioon jäsenvaltioiden erityispiirteet, ja varmistetaan toimiva tasapaino vakaustavoitteiden ja pankkien luotonantokyvyn turvaamisen välillä.
Pankkien makrovakaussääntelyn uudistaminen kytkeytyy ensi vuonna julkaistavaan komission selvitykseen EU:n pankkimarkkinoiden kilpailukyvystä.
”Uuden komission poliittisissa tavoitteissa pankkialan kilpailukyvyn parantaminen on merkittävässä asemassa, mikä saattaa vaatia ensi vuotta ripeämpää aikataulua. Tämän takia komissio saattaa antaa jo tulevana syksynä ehdotuksia, joilla tarkennetaan muun muassa viranomaisten mahdollisuuksia käyttää eri makrovakausvälineitä”, Salmi kertoo.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

”Sääntely ei saa olla arpapeliä” – talouden vakaus on turvattava, mutta EU-säännöt halutaan selkeiksi

Fiva pitää asuntolainakaton ennallaan – pankkien lisäpääomavaatimuksia olisi pitänyt alentaa

Ei jarruteta asuntokauppaa vaikeuttamalla luotonantoa

Asuntomarkkinoilla merkkejä piristymisestä – Fivan päätös pitää asuntolainakatto ja pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan tukee tätä kehitystä
