
- Petteri Orpon hallitus päätti puoliväliriihessä varmistaa pitkään tavoitellun yrityslähestymiskiellon toteuttamisen.
- Uuden lain myötä työnantajat voivat paremmin suojella työntekijöitään ja asiakkaitaan häiriötilanteissa. Kielto mahdollistaa yrityksille lähestymiskiellon hakemisen toistuvaa uhkaa tai häiriötä aiheuttavaa henkilöä kohtaan.
- Yrityslähestymiskiellon taakse ovat asettuneet niin elinkeinoelämän kuin palkansaajienkin etujärjestöt.
- Finanssiala ry (FA) on ajanut uudistusta vuodesta 2012 lähtien, sillä alalla esiintyy arviolta tuhansia häiriköintitapauksia vuodessa.
Petteri Orpon hallitus on varmistamassa hallitusohjelmassa esitetyn yrityslähestymiskiellon toteuttamisen. Kiellolla tavoitellaan työ- ja asiointiturvallisuuden parantamista, ja se mahdollistaa yrityksille lähestymiskiellon hakemisen toistuvaa uhkaa tai häiriötä aiheuttavaa henkilöä vastaan.
Finanssiala ry:n (FA) petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kiittelee hallituksen päätöstä.
”Niin henkilökuntaan kuin asiakkaisiin kohdistuu etenkin palvelualoilla jatkuvasti epäasiallista käytöstä, uhkailua ja häirintää. Myös finanssialalla tapahtuu vuosittain arviolta tuhansia häiriköintitapauksia, ja pahimmillaan työntekijä on saattanut joutua irtisanoutumaan. Häiriötilanteet ovat potentiaalisia uhkatilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa kärjistyvät vakavaksi väkivallaksi. On erinomaista, että tilanteeseen saadaan vihdoin muutos”, Saxholm toteaa.
Tähän asti työnantaja ei ole voinut aloittaa lähestymiskieltoprosessia yksittäistä ihmistä vastaan suojellakseen työntekijöitään ja asiakkaitaan, vaikka työturvallisuuden varmistaminen on työnantajan lakisääteinen tehtävä.
Lähestymiskiellon hakemista koskevan lain rajoitteet ovat toisinaan voineet aiheuttaa käytännön hankaluuksia. Saxholm mainitsee esimerkiksi tapauksen, jossa yli 20 kaupan työntekijää joutuivat hakemaan lähestymiskieltoa yhdelle häirikölle.
”Yrityskohtainen lähestymiskielto helpottaa tällaisissa tilanteissa sekä työnantajia, työntekijöitä että viranomaisia. Yrityslähestymiskiellon mahdollistamisen myötä prosessi ei enää ole pelkästään uhrin vastuulla, vaan työnantaja voi auttaa oikeudellisissa asioissa ja asettua aiempaa paremmin työntekijänsä tueksi”, Saxholm huomauttaa.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

Sääntely muovaa pankkisektoria, ja pankkiala vaikuttaa sääntelyyn – FA:n uusi juristi Johan Åberg seuraa tätä kaikkea

Kuudetta kertaa järjestetty finanssialan OpeTET päivitti opettajien tiedot alalle tärkeistä teemoista

Kesätyöntekijät raottavat ovia finanssialan arkeen – ota finanssialalle-Instagram seurantaan ja saatat yllättyä!

Yrityslähestymiskiellon toteutus etenee – tiedossa aiempaa parempaa suojaa häiriköintiä ja uhkailua vastaan työpaikoilla
