Naamalleen päiväkotimatkalla ja kahvit syliin – etätyö on lakisääteisen vakuutuksen kapeikko
Johannes Palmgren
Toimistotyöntekijöille sattuu vapaa-ajalla huomattavasti enemmän vahinkoja kuin työajalla. Kuva: Shutterstock.com
Pakollinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus ei turvaa etätyöpäivänä esimerkiksi lapsen päiväkotiin tai kouluun viemistä tai ruokailu- ja virkistystaukoja. Jos siis liukastuu matkalla päiväkotiin tai kaataa kuumat kahvit syliinsä, voi pahimmillaan jäädä ilman vakuutusturvaa.
Useimmat vakuutusyhtiöt tarjoavat etätyövakuutusta, joka on voimassa esimerkiksi juuri päiväkotimatkoilla ja tauoilla. Etätyövakuutuksen tarkka kattavuus riippuu vakuutusehdoista.
Työntekijöiden etätyöturvaa voi täydentää myös esimerkiksi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisella vapaa-ajan vakuutuksella, joka korvaa vahinkoja myös niissä tapauksissa, joihin lakisääteinen vakuutus ei yllä. Tällainen vakuutus on käytössä esimerkiksi Finanssiala ry:ssä, ja täydennetty vakuutusturva on todettu hyväksi.
"Toimistotyöntekijöille sattuu vapaa-ajalla huomattavasti enemmän vahinkoja kuin työajalla. Nyt koronatilanteessa vakuutukset olivat jo valmiiksi kunnossa", sanoo Finanssiala ry:n henkilöstöpäällikkö Katja Piuhola.
Pakollisen työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen työntekijöilleen ottanut työnantaja voi liittää vakuutukseen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen ottamalla sen omasta vakuutusyhtiöstään. TVK:n tilastojen mukaan noin puoli miljoonaa palkansaajaa onkin tällaisen työnantajan ottaman vapaa-ajan vakuutuksen piirissä.
"Lakisääteistä turvaa on mahdollisuuksien mukaan hyvä täydentää vapaaehtoisilla vakuutuksilla", summaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Päivi Luna.
Etätyön vahingoilta voi toki vakuuttaa myös itse itsensä. Yksityisyrittäjälle se on käytännön pakko. Yksityistapaturmavakuutuksia voivat ottaa yksityishenkilöt, yritykset, yhteisöt, seurat ja järjestöt. FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on laatinut kattavan oppaan oman terveytensä vakuuttamiseen.