Sporalla liikkeellä? – ota tunnistusväline mukaan

Vahvan tunnistamisen tarkoituksena on parantaa maksupalveluiden turvallisuutta ja siten kuluttajansuojaa. Kuva: HSL / Lauri Eriksson

Lipun ostaminen Helsingin joukkoliikenteeseen saattaa jatkossa vaatia vahvan tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Uudistus liittyy maksupalveludirektiivin uudelleentarkasteluun (PSD2), jonka myötä vahva tunnistaminen vaaditaan jatkossa kaikessa sähköisessä maksamisessa. Vahvan tunnistamisen tarkoituksena on parantaa maksupalveluiden turvallisuutta ja siten kuluttajansuojaa. Tässä artikkelissa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) tuotepäällikkö Satu Piiparinen vastaavat uudistusta koskeviin kysymyksiin.

Vahva tunnistautuminen ei ole mikään uusi juttu. Verkkokaupassa sitä on käytetty jo useita vuosia. Aiemmin vahvan tunnistautumisen vaatiminen on ollut palvelujen tarjoajille vapaaehtoista, ja nyt siitä tulee pakko. Uudistus koskee siten ennemmin tai myöhemmin joukkoliikennettä muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Myös verkkokaupan rinnalla yleistynyt mobiilimaksaminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

Mitä vahva tunnistaminen tarkoittaa?

Vahva tunnistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että aika ajoin verkossa tai mobiilissa maksettaessa asiakasta pyydetään tunnistautumaan palveluun pankin myöntämillä tunnistamisvälineillä, eli useimmiten verkkopankkitunnuksilla tai tunnuslukusovelluksella. Tämä koskee kaikkea sähköistä maksamista ja sillä halutaan varmistaa, että maksukorttia käyttää oikea henkilö. Logiikka on sama kuin kaupan kassalla lähimaksulla maksettaessa – aika ajoin asiakasta pyydetään syöttämään maksupäätteeseen tunnusluku.

Tärkeintä on huolehtia siitä, että verkko- ja mobiilimaksamisessa tarvittavat tunnistusvälineet ovat mukana ja käytettävissä. Tunnistamisen käytännön tapahtuma riippuu pankista.

Miksi on pakko käyttää vahvaa tunnistamista?

Pakko tulee lainsäädännöstä, jonka tarkoituksena on parantaa kuluttajansuojaa ja maksupalvelujen turvallisuutta. Eurooppalainen pankkivalvoja edellyttää ja valvoo vahvan tunnistamisen toteutumista. Vaatimus koskee kaikkia maksamisen osapuolia sekä maksunsaajan että maksajan pankin päässä.

Vaaditaanko tunnistaminen jokaisella lipunostokerralla?

Pääsääntöisesti vahva tunnistaminen vaaditaan maksutapahtuman yhteydessä, mutta ei aina. Logiikka on sama kuin lähimaksamisessa, eli toisinaan tunnusluku täytyy näppäillä, mutta toisinaan ei. Joka tapauksessa tunnistautumisväline kannattaa olla mukana aina.

Miksi minun tarvitsee tunnistautua myös kertalippua ostaessani, vaikka maksu on pieni?

Vahva tunnistaminen koskee lähtökohtaisesti kaikkia sähköisiä maksutapahtumia, myös pieniä kertaostoja. Vaikka aivan joka kerralla tunnistamista ei välttämättä vaadittaisikaan, kannattaa tunnistautumisväline olla mukana aina. Sääntelyssä on määritelty vahva tunnistautumisen toteutus.

Ongelma, että pieniäkin maksuja maksaessa tulee tunnistautua, on tiedostettu. Maksujen sujuvoittamiseksi on kehitteillä joustavampia ratkaisuja. Kaikkien osapuolien tavoitteena on mahdollisimman sujuva ja helppo maksaminen.

En halua tunnistautua vahvasti. Joudunko kävelemään?

Vahvaa tunnistamista vaaditaan sähköisen maksun yhteydessä. HSL:n sovelluksessa lippuja voi maksaa monella tapaa: pankki- tai luottokortilla tai mobiilimaksusovelluksella, kuten MobilePay ja Pivo. Maksun vahvistamisessa on eroja maksutavasta riippuen. Matkan maksaminen onnistuu myös vanhaan tapaan HSL-kortilla, johon voi ladata rahaa kaupan kassalla, kioskilla tai HSL-korttipalvelussa.

Lapseni HSL-sovellukseen on kytketty minun maksukorttini. Miten tunnistaminen onnistuu?

Muu kuin maksukortin omistaja ei voi tehdä vahvaa tunnistamista. Tällaisessa tilanteessa kannattaa käyttää jotakin muuta maksutapaa. Maksukortit ja tunnistusvälineet ovat henkilökohtaisia, eikä niitä tule antaa toisten käyttöön. Lapselle tulee siis hankkia oma maksukortti.

Tuleeko sama uudistus muidenkin kaupunkien joukkoliikenteeseen?

Lainsäädäntö koskee kaikkea sähköistä maksamista. Uudistus on siis tulossa muihinkin kaupunkeihin, joissa joukkoliikennelipun voi ostaa mobiilisovelluksella. Vahvan tunnistautumisen vaatimus koskee siis kaikkia muitakin toimijoita, kuten Tampereen Nysseä, Turun Föliä ja monessa suuressa kaupungissa liikennöivää Walttia.