Talousgurussa ilmoittautuneita jo Hangosta Sodankylään – opiskelupaikat ja talous kiinnostavat

Nuutti Saramo (vas.), Elias Granlund ja Niklas Kaihoniemi kilvoittelevat Talousgurun finaalipaikasta Hankoniemen lukiossa. Laura Mäki (etualalla) sai oman lukionsa osallistumaan kilpailuun ensi kertaa. Hän innostui taloudesta sijoittamisen kautta mutta pyörittää nyt myös omaa verkkokauppayritystään opintojen ohella. Kuvat: Katriina Kyrölä, Katri Issakainen, Laura Mäki ja Olga Komulainen.

”Minä olen ollut täällä jo kuusi vuotta opettajana – ja aina on osallistuttu!” sanoo Hankoniemen peruskoulun ja lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori Katri Issakainen. Hankoniemen lukiossa Talousguruun osallistuu aina 10–15 oppilasta. Kilpailu kerää nostetta myös uusissa lukioissa – abiturientti Laura Mäki sai omalla aktiivisuudellaan lukionsa ottamaan ensi kertaa osaa tulevan vuoden Talousguruun.

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun ilmoittautuminen on ollut hiljaisesti käynnissä lähes koko koronakevään. Mukana on jo nyt lukioita Hangosta Sodankylään ja Närpiöstä Joensuuhun. Ilmoittautuminen päättyy jouluna. Hankoniemen pienessä noin 50 oppilaan lukiossa osallistuminen Talousguruun on aina ollut vapaaehtoista mutta kuitenkin yksi osa taloustiedon kurssin suoritusta. Kilpailusuorituksen voi Katri Issakaisen vetämillä kursseilla korvata halutessaan toisella suoritustavalla.

”Tänä vuonna kilpailuun osallistuu puolet kurssilaisista”, Issakainen kertoo. Ilmoittautumalla kilpailuun hyvissä ajoin saa täyden hyödyn irti Kauppalehden digitilauksesta, joka tulee maksutta kaikkien kilpailun järjestävien opettajien ja osaa ottavien oppilaiden käyttöön joulu-tammikuuksi. Issakaisen kurssilla Kauppalehden digilukuoikeus menee kovaan käyttöön samoin kuin viime vuonnakin.

”Ilman muuta se on hyödyllinen! Käytän opetuksessa koko ajan hyväksi lehtiä. Annan jo lukion alussa ykkösille tehtäväksi lukea lehtiä – nuoret eivät aina muutoin muista sitä!”, Issakainen sanoo.

Testausta taloustaitoihin ja kenties kipinää kaupalliselle alalle

Myös Sodankylässä Talousguru on kuulunut lukuvuoden kalenteriin vakiona jo vuosia. ”Talousguru on mielenkiintoinen tapa testauttaa oppilailla käytännön taloustaitoa. Kun on katsonut kysymyksiä, niin ne ovat loogisia kysymyksiä tämän päivän maailmasta. Ja vaikeusaste kasvaa loppua kohti!” sanoo historian ja yhteiskuntaopin lehtori Eila Mikkonen.

Mikkonen näkee Talousgurun myös hyvänä tapana antaa esimakua siitä, millaisia kysymyksiä voi opinnoissa tai työelämässä tulla eteen, jos lähtee opiskelemaan talous- tai kaupallisia aloja.

”Kilpailun myötä voi herätä pohdinnat kaupallisen uran suuntaan. Minullekin on monena keväänä tullut yllätyksenä, ketkä ovat hakeneet ja päässeet opiskelemaan kaupallisia aloja”, Mikkonen sanoo.

Abiturientti sai Sibelius-lukion mukaan kilpailuun

Kolmatta vuotta Sibelius-lukiossa opiskeleva Laura Mäki kuuli Talousgurusta tuttunsa kautta, kun tuli puhe talousasioista. Hänen lukiossaan kilpailua ei ollut aiemmin järjestetty. Sijoittamisesta ja talouden liikkeistä kiinnostunut Mäki sai omalla aktiivisuudellaan lukionsa ilmoittautumaan kilpailuun nyt ensimmäistä kertaa.

”Kyllä yliopistopaikan saamisen mahdollisuus kiinnostaa! Minulle kävisi hyvin opiskelupaikaksi taloustieteellinen tai kauppis – kumpi vain oikeastaan, se on vähän auki!” Mäki kertoo. Mäen kiinnostus talousasioihin heräsi 15-vuotiaana, kun hän törmäsi aktiiviseen osakekaupankäyntiin ja kiinnostui siitä harrastusmielessä.

”Minua alkoivat osake- ja valuuttamarkkinat kiinnostaa sitä kautta. Kun lähtee perehtymään treidaamiseen eli osakekaupankäyntiin, niin tulee väkisin tietoa myös makrotaloudellisista asioista”, Mäki sanoo.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot Talousguru-kilpailusta

Katso jälkitallenne kevään 2020 Talousguru-finaalista

Kahden minuutin kooste Talousguru-kilpailusta