Verojuristi nauttii laskemisesta

Marraskuun alussa Finanssiala ry:ssä (FA) verolakimiehenä aloittanut Aleksi Kelloniemi on luvuista ja laskemisesta kiinnostunut juristi, joka ei pelkää avata laskentataulukkoa. Edunvalvontatyössä häntä kiinnostaa mahdollisuus vaikuttaa nippelien lisäksi siihen, että isot kokonaisuudet muodostuvat käytännöllisiksi ja toimiviksi.

Kiinnostus veroihin on peräisin Kelloniemen aikaisemmista liiketalouden opinnoista, jotka hän suoritti lukion ohella. Merkonomin opintoihin kuului muiden liiketoiminta-aiheiden ohella sisäistä ja ulkoista laskentaa käsitteleviä kursseja, joiden Kelloniemi arvioi herättäneen kiinnostuksen yritysten talouteen ja sitä kautta verotukseen.

”Itse asiassa verojuristin hommissa on kilpailuetu, jos ymmärtää kirjanpidon tekniikkaa ja sitä, mistä vaikkapa tilinpäätöksen luvut tulevat. Näitä asioita ei oikeustieteellisessä juurikaan opeteta.”

Kelloniemi on kotoisin Rovaniemeltä, josta hän muutti Helsinkiin suorittamaan nyt loppusuoralla olevia oikeustieteen opintoja. Opiskeluaika on kulunut opintojen lisäksi järjestötoiminnan ja töiden parissa. Itse asiassa opiskeluaikaisten verkostojensa kautta Kelloniemi ylipäätään kuuli koko Finanssiala ry:stä.

”Minulla oli FA:sta muutama tuttu ennestään, jotka ovat myös pohjoisesta kotoisin ja Helsingin oikiksen kasvatteja. He olivat kehuneet työpaikkaansa ja suosittelivat hakemaan”, Kelloniemi sanoo.

Ennen Finanssialalle tuloa Kelloniemi on työskennellyt muun muassa konsulttiyritys KPMG:llä sekä taloushallinnon ja juridiikan palveluita kasvuyrityksille tarjoavassa EMU Growth Partners Oy:ssä.

Saa sanoa lobbariksi

Kelloniemen toimenkuvaan FA:lla kuuluu verolainsäädäntöön liittyvä edunvalvonta. Käytännössä se siis tarkoittaa erilaisten lausuntojen valmistelua ja hankkeiden edistämistä laajalla skaalalla, sillä verotus liittyy hyvin moneen muuhun kysymykseen. Tällä hetkellä Kelloniemeä työllistää kansainvälisten verojärjestelyiden raportointivelvollisuutta koskeva DAC6-direktiivi. Hyvin väljästi muotoiltu direktiivi on parasta aikaa eduskuntakäsittelyssä, ja Finanssialan verolakimiehet joutuvat pohtimaan päät höyryten, mitä uusi laki käytännössä tarkoittaa.

Kelloniemeä innostaa edunvalvontajärjestön lakimiehenä toimiminen, koska silloin näkökulma saa olla laajempi kuin lakia soveltavalla juristilla.

”Asiakkaidensa asioita hoitava lakimies joutuu hakemaan ratkaisuja voimassa olevien lakien raameissa, jolloin liikkumavara on kapeampi. FA:n verolakimiehenä pääsen ajattelemaan abstraktimmin ja esittämään parannusehdotuksia sääntelyyn – mahdollisesti jopa ennen kuin sääntelyhanke on edes luonnosasteella”, Kelloniemi maalailee.

Toistaiseksi ison osan Kelloniemen vapaa-ajasta haukkaa toiminta Helsingin yliopiston Pohjois-Pohjalaisessa Osakunnassa, jossa hän toimii kuraattorina. Kuraattorin tehtäviin kuuluu muun muassa osakunnan hallituksen tukeminen ja neuvominen sekä osakunnan edustaminen sen sidosryhmissä. Kuulostaa hieman lobbaamiselta: kenties finanssialan edunvalvonta onkin tuoreelle verolakimiehelle juuri passeli työpaikka.

”Aluksi vierastin lobbari-sanaa ja halusin mieltää itseni enemmänkin asiantuntijaksi. FA:lla sanaa kuitenkin käytetään pystypäin ja samalla painotetaan myös asian eettisiä ja avoimuuteen liittyviä kysymyksiä, mikä on saanut kantani lievenemään: saa minua sanoa lobbariksi”, Kelloniemi summaa.