Yksin, rahatta ja lomautettuna – hyvä kohde huijarille

Koronakriisi aiheuttaa ihmisille taloudellista ahdinkoa, yksinäisyyttä ja ahdistusta. On hyvin todennäköistä, että roistot ja huijarit tarttuvat tilaisuuteen ja kriisi tuo vanavedessään erilaisten huijaustyyppien kasvua.

Koronakriisin takia kymmeniä tuhansia suomalaisia on lomautettuna ja tuhannet ovat menettäneet työnsä. Äkillisessä talousahdingossa saattaa helposti tarttua esimerkiksi puhelimitse tulleeseen huikeaan tarjoukseen, jonka perusteella vain muutaman kympin sijoituksella voi saavuttaa satumaiset rikkaudet.

Pankkien mukaan sijoitushuijaukset ovat tällä hetkellä voimakkaimmin kasvava petosrikollisuuden laji. Tosin huijaritkin elävät ajan hermolla. Poliisi kertoi maaliskuussa tapauksesta, jossa koronavirustutkijoina esiintyneet huijarit pääsivät virustarkastuksen varjolla uhrin asuntoon. Rosvojen poistuttua asukas huomasi, että häneltä oli viety 2 000 euroa käteistä ja lukuisia arvoesineitä.

Sijoitushuijausten tekeminen vaatii yleensä ainakin kohtalaista teknistä osaamista. Osa huijareista on ottanut tähtäimeensä etätyöntekijät. Huijarit esiintyvät puhelimessa Microsoftin teknisenä tukena ja pyytävät saada ottaa etäyhteyden tietokoneeseen. Etäyhteyden avulla rikollinen voi esimerkiksi ottaa verkkopankki-istunnon kontrolliinsa tai asentaa koneeseen vakoiluohjelmia.

Poliisi ja pankit ovat jo pitkään muistuttaneet, että jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta. Kannattaa siis miettiä useampaan kertaan, ennen kuin tarttuu äkkirikastumisen mahdollisuuteen. Viranomaiset eivät myöskään tee koronakotikäyntejä eivätkä ohjelmistoyritykset lähesty käyttäjiä tukiasioissa. Lue lisää Microsoftin tiedotteesta.

Yksin ja eristettynä

Rakkaushuijarin yleinen taktiikka on hyökätä uhrinsa kimppuun, kun tämä on kaikkein haavoittuvimmillaan. Viikkokausia yksin asunnossaan istunut voi innostua vaikkapa somessa yhteyttä ottavasta komeasta ja kohteliaasta yhdysvaltalaisupseerista. Koronakriisin aiheuttamat matkustuskiellot tuovat myös huijareille aidonkuuloisia perusteluita pyytää nettirakkaalta rahaa.

Valitettavasti näitä sotatoimialueella jumissa olevia upseereita tai kriisialueella työskenteleviä lääkäreitä ei yleensä ole olemassakaan. Tilien ainoa tarkoitus on kupata yksinäisiltä ja epätoivoisilta ihmisiltä rahaa.

Pankeille rakkaushuijareiden pauloihin joutuneet asiakkaat saattavat olla hankala paikka. Vaikka pankissa hoksattaisiin poikkeuksellisten rahansiirtojen yhteydessä, että asiakasta huijataan, ei asiakas välttämättä usko sitä. Pankeissa on kuitenkin saatu hyviä tuloksia huijausten estämisessä keskustelemalla asiakkaan kanssa. Joskus pankin on pakko siirtää rahat huijarille, jos asiakas pitää päänsä varoituksista huolimatta.

Menetetyt rahat ovat useimmiten muutamia, pahimmillaan satojatuhansia euroja. Rikoksen tullessa ilmi menetys ei kuitenkaan ole pelkästään taloudellinen, vaan myös tunnepuolella iskee valtava pettymys.

Toistan itseäni, mutta rakkaushuijareihin pätee sama sääntö kuin sijoitushuijareihin: jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat