Alivakuutussihteeri-podcastissa Risto Murto: Ruotsalaiset olemme vastuullisuudessa päihittäneet

”Vaikka koronakriisi on koetellut taloutta, niin eläkesijoittajalle kriisi on ollut lopulta mieto. Jos nyt pitäisi veikata, niin eläkevarallisuuden tuotto tulee tänä vuonna olemaan kriisistä huolimatta keskimäärin positiivinen. Voimme ottaa vähintäänkin aikalisän niissä keskusteluissa, että riittävätkö eläkevaramme tuleviin eläkkeisiin”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto summasi koronavuotta heti podcast-haastattelun aluksi.

​Eläkevarojen riittävyydestä ollaan syystäkin huolissaan. Toisinaan myös voivotellaan sitä, ettei Suomessa ole kerätty nykyistä suurempia eläkevaroja, vaan eläkejärjestelmämme perustuu jakojärjestelmään. Siinä töissä oleva ikäluokka maksaa työeläkemaksuillaan eläkkeellä olevien eläkkeet. FA:n Elisa Gebhardin ja Jussi Karhusen vetämässä Alivakuutussihteeri-podcastissa Risto Murto ymmärtää voivottelun, mutta pitää sitä lopulta jossitteluna. ”Jos pystyisin päättämään, niin eläisin mieluummin kokonaan rahastoidussa järjestelmässä. Se tarkoittaisi, että meillä olisi ehkä noin kolme kertaa enemmän varallisuutta kuin nyt. Sellaiseen tilanteeseen siirtyminen on käytännössä mahdotonta. Työ olisi pitänyt tehdä vuosikymmeniä sitten. Jos siirtymä haluttaisiin tehdä nyt, niin se tarkoittaisi vuosikymmeniksi korkeampaa eläkemaksua”, Murto sanoo.
Vaikka rahastoja alettaisiin nyt kerryttää rajusti, niin maksussa olevat eläkkeet olisi kuitenkin hoidettava. Suomen väestörakenteella siirtyminen kokonaan rahastoivaan järjestelmään on tällä hetkellä käytännöllisesti katsoen mahdotonta.

Eläkeyhtiöille velanotto-oikeus? Ei, vaan lupa sijoittaa enemmän osakkeisiin

Eläkevarojen kartuttamiseksi on nostettu esille aiempinakin vuosina väläytelty ehdotus, että eläkeyhtiöille pitäisi myöntää mahdollisuus ottaa lainaa sijoitustoimintaansa. Tällä hetkellä eläke- ja vakuutusyhtiöt voivat ottaa lainaa vain asuntorakennuttamiseen. Risto Murto ei näe eläkeyhtiöiden velanotolle tarvetta.
”Ennemmin lähtisin toisessa marssijärjestyksessä. Velanoton sijaan voisimme pohtia, että voisivatko yhtiöt sijoittaa nykyistä enemmän osakkeisiin”, Murto ehdottaa. Lainsäädännössä eläkeyhtiöille on asetettu tarkat rajat siitä, kuinka paljon niiden hallinnoimista varoista voi olla kiinni osakkeissa. Raja on asetettu riskienhallinnallisista syistä.

”Kansainvälisesti vertaillen me voisimme siinä mennä hieman pidemmälle”, Murto toteaa.

Suomalaiset eläkeyhtiöt – häntä ylös vastuullisuudessa!

Vastuullisuuden vaatimus on iskenyt todella voimakkaasti suurien eläkevarojen hallinnointiin. Murto on ylpeä siitä, miten kotimaiset eläkesijoittajat ovat vastuullisen sijoittamisen saralla pärjänneet.
”Globaalisti katsoen pohjoismaiset eläkesijoitukset ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen huomioivissa sijoituspolitiikoissa johtavia. Ruotsalaiset kollegamme olemme laajalla rintamalla päihittäneet tai vähintäänkin olemme samalla tasolla. Ainoa ero on, että me olemme liian kainoja markkinoimaan sitä Suomen rajojen ulkopuolelle. Siinä voisimme ottaa oppia ruotsalaisista.”
Podcastin lopussa eläkeikoniksi nimetylle Murrolle esitettiin myös kinkkinen kysymys siitä, kaipaako hän eläkeuudistusten tekijäksi – eläkeyhtiöiden johtoa kun ei ole viime aikoina kuulunut uudistuksista neuvotelleisiin ryhmiin.
Eläkeikoni Murto antoi kysymykseen suoran vastauksen. Sen kuulet podcastista!

Kuuntele Risto Murron haastattelu Alivakuutussihteeri-podcastista (24 min)

Alivakuutussihteeri · Risto Murto: Ruotsalaiset olemme vastuullisuudessa päihittäneet