3 vuotta, 108 miljoonan dollarin säästö – Ilmaissivusto kiristysohjelmien purkuun saatavilla suomalaisillekin

Kiristysohjelmien lunnasvaatimuksiin ei pidä koskaan suostua. Kiristyksestä on tehtävä aina rikosilmoitus. Kuva: Shutterstock

No more ransom -niminen usean tahon ylläpitämä sivusto on auttanut kiristysohjelmien kanssa painivia ihmisiä jo kolmen vuoden ajan. Sivustolla on ilmaiset ohjeet 109 erilaisen kiristysohjelman purkamiseen. Sivuston ohjeet ovat saatavilla 36 kielellä, myös suomeksi. Kiristysohjelmat ovat haittaohjelmia, jotka lukitsevat tiedostot ja vaativat käyttäjää maksamaan lunnaita jotta tietoihin pääsisi jälleen käsiksi.

​Käyttäjilleen täysin ilmainen No more ransom -sivusto on ollut kolmen vuoden aikana suosittu: kiristysohjelmia vastaan apua saaneita on yli 200 000. Avun saaneilta käyttäjiltä on vaadittu yhteensä 108 miljoonan dollarin edestä lunnaita.

Tämän vuoden aikana sivustolle on lisätty 14 uutta työkalua eri tyyppisten salausten purkamiseen. Sivustolla pystyy myös selvittämään, mikä kiristyshaittaohjelma omaa laitetta riivaa.

Jos itse joutuu kiristysohjelman uhriksi, ei lunnasvaatimuksia missään nimessä kuulu maksaa. Lunnaiden maksu ei ole tae tiedostojen takaisin saamisesta. Lunnaiden maksaminen myös osoittaa verkkorikollisille, että haittaohjelma toimii. Sen seurauksena he jatkavat toimintaansa ja etsivät uusia tapoja hyödyntää järjestelmiä, mistä seuraa lisää tartuntoja ja lisää rahaa rikollisille. Kiristysohjelman avulla lunnaiden vaatiminen on rikos, josta on aina tehtävä rikosilmoitus poliisille.

No more ransom -sivuston perusti kolme vuotta sitten eurooppalainen poliisiyhteistyöjärjestö Europol, Hollannin poliisi ja tietoturvayhtiö McAfee. Sittemmin mukana olevien yhteistyökumppanien joukko on kasvanut yli 150:een. Mukana on esimerkiksi salausten purkumekanismeja kehittäviä tietoturvayhtiöitä ja eri maiden poliiseja. Suomesta yhteistyössä on mukana keskusrikospoliisi. Finanssiala ry:n eurooppalainen pankkialan kattojärjestö EBF on hankkeen yhteistyökumppani.

Europolin tiedote
EBF:n tiedote