“Verovirhe korjattava, jotta asunnot voisi muuttaa eläkkeiksi”

​”Verotuksessa on selvästi virhe, joka on sinne reilut kaksikymmentä vuotta sitten jäänyt”, sanoo Finanssialan Keskusliiton johtaja Timo Silvola puhuessaan kertamaksullisten eläkevakuutusten verotuksesta. Kertamaksullisten eläkevakuutusten verotus on nykyisin kohtuuttoman kovalla tasolla. Verotuksesta johtuen kertamaksullisia eläkevakuutuksia ei ole markkinoilla tarjolla, sillä niiden ostaminen ei kerta kaikkiaan ole kannattavaa.

​Silvolan puhe liittyy Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn tänään julkaisemaan ja FK:n rahoittamaan raporttiin, jossa on tutkittu mahdollisuuksia vanhuuden elintason nostoon muuttamalla vanhusten asuntovarallisuutta eläkkeeksi. Tutkimuksen mukaan vanhenevilla suomalaisilla on valtava määrä varallisuutta kiinni omistusasunnoissa, jotka kuoleman jälkeen jäävät jo oman asuntonsa hankkineille ja maksaneille jälkeläisille. 

”Tätä kertynyttä asuntovarallisuutta voisi tahtoessaan hyödyntää omana elinaikana muuhunkin kuin asumiseen”, Silvola sanoo. ”Jos yksinäinen vanhus asuu kaupungin keskustassa arvokasta sadan neliön asuntoa, voisi asunnon myymällä ja pienempään muuttamalla saada vanhuuspäivilleen lisää varoja omaan käyttöön sen sijaan, että varat ovat talon seinissä”, Silvola muotoilee. Myös käänteinen asuntolaina toisi vanhukselle varoja elämiseen samalla periaatteella. Samalla suuria asuntoja vapautuisi kaupungeista niitä kipeästi tarvitseville lapsiperheille.

Herra varjele vähävaraiselta vanhuudelta

Vanhetessaan ihmisen ongelma on se, ettei suinkaan tiedä, kuinka paljon elinvuosia on vielä jäljellä. Mikäli työeläkkeen takaamaa elintasoaan tahtoo nostaa suuren asuntonsa myymällä ja muuttamalla pienempään, jää käteen sievoinen summa rahaa. Tämä raha on sitten parhaan arviointikyvyn mukaan kulutettava pikkuhiljaa, jotta ne riittävät hautaan asti. Varovaisuus johtaa siihen, että rahaa jää kuoleman korjatessa jäljelle, sillä oman elinaikansa arvaaminen on lähes mahdotonta. ETLAn tutkimuksen mukaan tähän ongelmaan helpoin ratkaisu olisivat juuri kertamaksulliset eläkevakuutukset. Niissä vakuutusyhtiölle maksettaisiin kerralla könttä rahaa, ja vakuutusyhtiö sitoutuisi maksamaan ostajalle kuukausituloa kuolemaan asti. 

”Nykyisten verokäytäntöjen vuoksi vakuutusyhtiöt ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa ne myyvät tuotteita, jotka eivät ole vakuutuksia ollenkaan”, sanoo ETLAn tutkimuksen tehnyt tutkija Niku Määttänen viitaten pitkäaikaissäästämiseen perustuviin eläkevakuutuksiin. Vaikka moni toivoo elävänsä pitkän ja terveen elämän, on pitkä elinaika taloudellinen riski. Moni pitkiä elonpäiviä toivova tahtoo samalla eläkepäivilleen myös taloudellista liikkumavaraa, jotta eläkkeellä voisi harrastaa ja tehdä asioita ilman rahahuolia hautaan saakka. ”Kertamaksullinen elinikäinen eläkevakuutus otettaisiin elintasoa turvaamaan”, Määttänen jatkaa.

Onko perintöä pakko jättää kirurgilapselle?

Asuntovarallisuuden muuttaminen eläkevakuutukseksi vaatisi kansalta myös tiettyä asennemuutosta. ”Se on ehkä suomalaisille vieras ajatus, että asuntoa käytettäisiin muuhun kuin asumiseen. Asuntohan on varallisuutta siinä missä käteinen rahakin”, FK:n Timo Silvola pohtii. ”Ihmisillä on pakonomainen tarve ajatella, että lapsille on ehdottomasti jätettävä perintöä. Todellisuudessa oman aineellisen elintasonsa turvanneet lapset voisivat olla tyytyväisiä siitä, että mummo ja pappa kohentaisivat omaa elintasoaan silläkin uhalla, että perintö olisi pienempi. Mummo ja pappa saattavat hyvinkin tarvita omaa omaisuuttaan kipeämmin kuin jo vaurastuneet lapsensa.” 

Asunnon vaihtaminen eläketuloksi on myös tunnekysymys. Ilmajoella vuosisadat suvun hallussa ollutta perintötilaa ei noin vain muuteta eläkevakuutukseksi. Sen sijaan suvun metsän hakkuu eläkevakuutuksen ostamiseksi on jo huomattavasti pienemmän kynnyksen takana, sillä metsä uusiutuu jälkeläisille hyödynnettäväksi. Kertamaksullisen eläkevakuutuksen kannalta ei tietenkään ole merkitystä sillä, mistä raha tulee. Suomalaisten varallisuus vain on pitkälti omistusasunnoissa. 

”Tärkeää on huomioida se, ettei tässä olla keltään viemässä asuntoa tai ajamassa eläkejärjestelmää nurin. Päinvastoin: jos joku haluaa omasta vapaasta tahdostaan muuttaa asuntonsa varmaksi hautaan saakka jatkuvaksi lisäeläkkeeksi, pitäisi siihen olla mahdollisuus. Eläkejärjestelmä turvaa jokaiselle kansalaiselle vähimmäistoimeentulon vanhuuden ajaksi, ja niin pitääkin olla. Mikäli tahtoo kuitenkin paremman eläkkeen, eikö sellaisen ostamiseen voisi antaa luvan?” Silvola kysyy. 

Niin, se verotus. Kertamaksullisten eläkevakuutusten kova verotus on ollut valtiovarainministeriön vero-osastolla usein esillä. Verotuksen kohtuullistaminen ei toisi valtiolle kuluja vaikka perintöverotulo silloin pienenisikin, sillä kertamaksullisten eläkevakuutusten tulo markkinoille lisäisi vanhusten kulutusta ja sitä kautta verotuloja, ja muuttaisi samalla myös erittäin kevyesti verotettua omistusasumista verotettavampaan muotoon. Verovaikutukset olisivat ETLAn tutkimuksen mukaan jopa positiivisia. Seuraavan kerran päättäjät pohtivat asiaa valtion budjetin kehysriihessä 21.3.

Faktaa

Mikä on kertamaksullinen eläkevakuutus?

  • Vakuutusyhtiölle maksetaan kerralla rahasumma, jolla ostetaan tietystä hetkestä lähtien itselle kuukausittainen eläkevakuutus.
  • Vakuutusyhtiö sitoutuu kerralla maksettavaa rahasummaa vastaan maksamaan ostajalle kuukausituloa ostajan kuolemaan saakka.
  • Jos ostaja kuolee varhain, jää vakuutus hänen osaltaan tappiolliseksi.
  • Jos ostaja elää pitkään, hän voittaa, sillä pitemmän päälle kuukausittain maksettava rahasumma muodostuu suuremmaksi, kuin vakuutuksen hinta. 
  • Varhain kuolevat siis rahoittaisivat pitkään elävien eläkevakuutuksen, aivan kuten työeläkejärjestelmässäkin.
  • Vakuutuksen hinta olisi sitä kalliimpi, mitä aiemmin sen määrittäisi alkamaan.
  • Kertamaksullinen eläkevakuutus ei missään nimessä korvaisi työeläkettä, vaan toimisi vapaaehtoisena lisänä niille, jotka lisäeläkettä tahtovat.
  • Kertamaksullisen eläkevakuutuksen voisi rahoittaa vaikkapa asuntonsa myymällä tai käänteisellä asuntolainalla.
  • Verotusta pitäisi muuttaa, jotta kertamaksullisia eläkevakuutuksia kannattaisi ostaa. Nykyisin niiden verotus on kohtuuton.