Asiakkaiden varat tallella ja turvassa

​Palvelunestohyökkäyksestä voidaan Suomessa tuomita tietoliikenteen häirintänä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Hyökkäyksen yrityskin on rikos. Keskusrikospoliisi tutkiikin pankkeihin kohdistuneita palvelunestohyökkäyksiä. Asiaa selvittää myös Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.

Verkkohyökkäyksistä on aiheutunut suurta harmia monille suomalaisille. Tärkeintä kuitenkin on, että pankkiasiakkaiden varat ovat tallella ja turvassa.

Palvelujen käytettävyyteen liittyvillä tilapäisillä ongelmilla ei ole vaikutuksia maksujärjestelmien luotettavuuteen ja turvallisuuteen. Pankkijärjestelmät ovat yksi parhaiten suojattuja järjestelmiä. Lisäksi suomalainen finanssiala panostaa jatkuvasti sähköisten palvelujen turvallisuuteen.

Mahdollisesti merkittäväkin osa palvelunestohyökkäyksiin liittyneestä häiriöliikenteestä näyttää tulleen Suomen rajojen sisäpuolelta. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että niin yksittäiset kuluttajat kuin yrityksetkin huolehtivat omien päätelaitteidensa, palvelimiensa ja laitteistojensa turvallisuudesta. Tällä tavoin varmistetaan, ettei niitä voida kaapata ja hyödyntää tällaisissa hyökkäyksissä.

Maailmalla on nähty isoja palvelunestohyökkäyksiä verkkoihin, mutta Suomen oloissa nämä ovat harvinaisempia. Muutamia isoja verkkohyökkäyksiä on Suomessakin tapahtunut. Vuoden 2012 lopulla tapahtui mittava palvelunestohyökkäys mediataloihin, muun muassa Helsingin Sanomiin ja Yleisradioon. Joulukuussa 2014 ainakin teleoperaattori DNA:n asiakkaiden nettiyhteydet kärsivät palvelunestohyökkäyksestä.

Erilaiset verkkohyökkäykset tulevat nykyisessä digitaalisessa maailmassa valitettavasti lisääntymään. Koko suomalaisen yhteiskunnan onkin suojauduttava verkkohyökkäyksiä vastaan entistä paremmin ja tehokkaammin. Tämä koskettaa sekä valtionhallintoa että yrityskenttää. Laaja-alainen yhteistyö on tämän takia ehdottoman tärkeää.

Kuten Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll perjantaina Twitterissä totesi, yhteistyö pankkien, tietoliikenneoperaattorien, turvallisuusviranomaisten, IT-palveluntuottajien ja asiantuntijoiden kesken on toiminut hyvin tapahtuneen palvelunestohyökkäyksen selvittämisessä. Se kuvaa yhteiskuntamme valmiutta. Tästä korkeatasoisesta suomalaisesta valmiudesta ja yhteistyöstä meidän on syytä pitää tiukasti kiinni tulevaisuudessakin.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä kolumnin kirjoittajaan