Ei rahamokiaan kannata ikäänsä hävetä – jos ottaa opiksi

Kirjoittaja katsoo vasemmalle käsi huulilla ja pohtii

Tyhmä asuntokauppa, mönkään mennyt ystävän asuntolainan takaus vai tukku teknohuuman vallassa vuosituhannen alkupuolella ostettuja arvonsa menettäneitä IT-yhtiöiden osakkeita? Vai hyvillä puheilla naapurin Jaskalle lainatut rahat talvirenkaiden ostoon? Mikä on sinun rahamokasi? Voisiko joku välttää saman kohtalon, jos kertoisit reilusti omat kantapään kautta käyneet kokemuksesi?

Häpeä on erittäin voimakas vaikutin. Katsokaa vaikka kolmivuotiasta, joka häpeää tekoaan. Tunne paistaa kasvoilta kirkkaasti kuin talvinen täysikuu kantohangen päällä, sillä kolmivuotias ei vielä osaa peittää tunteitaan.

Aikuiset taas ovat taitavia tunteidensa kätkemisessä, häpeän eritoten. Sisimmässä se kuitenkin jäytää vahvana. Rahan kanssa tehdyillä virheillä on se häpeää voimistava ominaisuus, että virheen ollessa tarpeeksi iso on sillä koko elämää vavisuttavia vaikutuksia. Voi esimerkiksi menettää kodin tai säästöt. Pahimmillaan häpeä ja rahahuolten aiheuttama taakka käyvät niin ylivoimaisiksi, että sitä on paettava pois koko elämästä. 90-luvun pankkikriisin jäljiltä monen häpeä ja huoli kävivät juuri näin raskaiksi.

Pystyisitkö kertomaan huonosta rahapäätöksestäsi vaikka lapsillesi?

Ei rahan kanssa tekemiään virheitä kuitenkaan kannata ikäänsä hävetä – jos niistä vain ottaa opikseen ja pyrkii parempaan. Omien virheiden tunnustamisella on puhdistava vaikutus, mutta niistä voivat hyötyä myös ikävästä kokemuksesta kuulleet. Pystyisitkö kertomaan huonosta rahapäätöksestäsi vaikka lapsillesi? Ehkä he osaisivat sitten välttää samaa sudenkuoppaa.

Nuorilla ihmisillä rahaan liittyvät mokat tai kokemukset eivät ole vielä ehtineet elämää suuremmiksi. Nyt niistä kertomalla voi jopa hyötyä taloudellisesti. #Tubetatonni-kilpailussa omista arkipäiväisistä rahaan liittyvistä kokemuksista, opeista tai mokista voi kertoa videolla. Kilpailussa ne voivat olla jopa tuhannen euron arvoisia. Kilpailusta kannattaa vinkata oman lähipiirin yli 15-vuotiaille nuorille – ja vaikka kertoa samalla siitä omasta virheestään, jos vain pystyy. Sillä voi näet olla kauaskantoisia seurauksia.

Suomalainen finanssiala tahtoo olla osaltaan parantamassa suomalaisten talouslukutaitoa. #Tubetatonni-kisa on yksi esimerkki siitä työstä, jota talousosaamisen eteen tehdään. Finanssiala ry:ssä tähän työhön kuuluvat näkyvimpinä esimerkkeinä lukiolaisille jo 20 vuotta järjestetty Talousguru-kilpailu ja peruskoulun 4.–9.-luokille talousopetuksen tueksi luotu Zaldo.fi-talousoppimisympäristö.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan