Kun perfect match ei olekaan perfect match

Paras digitaito on terve epäluulo. Onko tuo rakkausviestejä lähettelevä kontra-amiraali varmasti se henkilö, joka väittää olevansa? Viekö tämä epämääräisestä kirjainjonosta muodostuva linkki todella pankin nettisivulle? Ihanko oikeasti tästä kryptosijoituksesta saan kuukaudessa kymmenien prosenttien tuotot? Paras digitaito on terve epäluulo.

Erilaiset huijaukset yleistyvät edelleen. Pankkien keräämien tietojen mukaan suomalaiset menettivät verkkorikollisille 32,4 miljoonaa euroa vuonna 2022. Pankit eivät ole haahuilleet toimettomina: pankit saivat vuonna 2022 pysäytettyä ja palautettua yli 14 miljoonaa euroa huijattuja varoja.

Jos epäilee tulleensa huijatuksi, kannattaa ottaa yhteys omaan pankkiin ja poliisiin. Nimenomaan tässä järjestyksessä, sillä mitä nopeammin pankki saa tiedon mahdollisesta huijauksesta, sitä suurempi on mahdollisuus, että rahat saadaan vielä palautettua.

Huijarit eivät suinkaan vaani vain ikäihmisiä. Vuonna 2022 pankkien tietoon tulleista huijauksista 8,5 miljoonaa euroa oli sijoitushuijauksia. Näihin petoksiin eivät lankea digitaitojensa kanssa hapuilevat vanhukset, vaan usein nopeita voittoja hakevat nuoret aikuiset. Esimerkiksi vuonna 2021 sijoitushuijauksien uhreista noin 40 prosenttia oli 30–50-vuotiaita.

======
Mitä nopeammin pankki saa tiedon mahdollisesta huijauksesta,

sitä suurempi on mahdollisuus, että rahat saadaan vielä palautettua.
======

Huijarit tarjoavat houkuttelevia sijoituskohteita esimerkiksi joukkolainoihin tai kryptovaroihin. Tyypillisesti huikea tarjous on voimassa vain vähän aikaa, ja sillä luvataan nopeita ja yleensä epärealistisen korkeita tuottoja.

Erinomaisia työkanavia huijareille ovat netin deittisovellukset, joissa huijataan muun muassa kryptovaluutoilla. Kuvio voi mennä esimerkiksi näin: Miellyttävän näköinen ja oloinen tyyppi osoittaa kiinnostusta. Hän harrastaa sattumoisin kaupankäyntiä kryptoilla. ”Perfect match” houkuttelee sijoittamaan pienellä summalla, henkilökohtainen tapaaminen estyy työesteen tai muun tekosyyn takia.

Kryptosijoittaminen alkaa heti tuottaa matchin avustamana, ja uhrin sijoittamat summat kasvavat toteutuneiden voittojen sokaisemina. Lopulta uhri sijoittaa tarpeeksi ja rikolliset ovat tyytyväisiä. Sijoitus kasvaa rikollisten huijaussivustolla niin suureksi, että uhri päättää nostaa voittonsa. Tällöin erääntyvät maksettaviksi huomattavat verot. Luonnollisesti veroja ei voida ottaa sijoituksesta suoraan, vaan uhri laitetaan maksamaan ne etukäteen, yleensä kryptoina, jolloin varsinainen huijaus tapahtuu, kun tekaistut verot maksetaan. 

Koko prosessin alustana on erittäin uskottavasti rakennettu hujaussivusto, jossa on chatilla toimiva asiakaspalvelu. Sieltä voi kysyä myös apua ongelmatilanteissa. Joskus perfect match ei olekaan perfect match.

Huijareiden toimintatapa on usein kampanjaluonteinen. Iso määrä erilaisia huijauksia, kuten tietojenkalasteluja puhelimitse ja treffipalveluissa, käynnistetään samanaikaisesti, yllättäen ja voimalla. Suurimmat vahingot sattuvat kampanjan alussa, kun pankit ja viranomaiset eivät ole vielä ehtineet aloittaa torjuntaa. Kun pankit ja viranomaiset pääsevät kampanjasta jyvälle, se ajetaan hiljalleen alas ja saadut rahat pestään esimerkiksi muulitilien avulla.

Hyvä nyrkkisääntö on aina välillä istua hetkeksi käsiensä päälle. Jos verottajalta tulee tekstiviesti, että joudun vankilaan, jos en nyt heti maksa tätä erääntynyttä veroa, kannattaa miettiä, että näinköhän Suomen verottaja oikeasti toimii. Kun saa vähänkin epäilyttävän viestin, kannattaa ensimmäiseksi pysähtyä ja miettiä, kannattaakohan tähän nyt ihan heti reagoida.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan