Miettimättä matkalle – heittämällä hunningolle

Suomalaiset tekevät vuosittain noin 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Ennen matkaa ja matkan aikana on huomioitava matkan onnistumisen kannalta muutama tärkeä seikka. Pienillä laiminlyödyillä asioilla voi olla lomamatkan pilaavia tai jopa keskeyttäviä seurauksia.

Tässä kirjoituksessa on matkaileville suomalaisille kolme tärkeää asiaa pohdittavaksi, ennen kuin lähtee matkalle.

Kyllä äitevaltio maksaa, jos joudun pulaan

Ei maksa, eikä kuulukaan maksaa! Sitkeässä on käsitys siitä, että valtio tulee ulkomailla hätään joutuneen matkustajan avuksi lähes jokaisessa tilanteessa.
Tuoreen FK:n teettämän vakuutustutkimuksen mukaan 30 prosenttia vastaajista ajattelee virheellisesti, että vakavan matkasairauden tai -tapaturman sattuessa Suomen valtio järjestää tarvittaessa kotiinkuljetuksen. Neljännes vastaajista ei lisäksi osaa sanoa, onko väittämä totta vai ei.

Valtion eli veronmaksajien tehtävänä ei ole maksaa pulaan joutuneiden hoito- tai muita kuluja. Näitä ei-toivottuja tilanteita varten on matka- ja matkustajavakuutus.
Pääsääntöisesti Suomen kansalainen on aina matkustaessaan itse vastuussa itsestään. Ulkoministeriön mukaan edustustojen tehtävänä on hädänalaisten suomalaisten auttaminen ja opastaminen. Mutta edustustot eivät ole vippikassoja eivätkä laskujen maksajia!
Perehdy lisäksi kohdemaahan ja sen mahdollisiin riskeihin. Pakkoko sinne sotatoimialueelle on rynnätä? Hoida rokotukset, passit ja viisumit ajoissa kuntoon. Lue ulkoministeriön matkustustiedote ja tee ennen matkaa ulkoministeriölle ja läheisillesi matkustusilmoitus eli kerrot, missä milloinkin liikut.

Vielä: humalapäissä hankittu tapaturma tai muu pölhöily sössii lomasi, ja muidenkin loman.

Auto täyteen ja menoksi

Ennen automatkaa ulkomaille on syytä tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä ajoneuvon vakuutusten voimassaolo ja vakuutusturva kohdemaassa sekä matkan aikana.
Hanki vihreä kortti! Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta.
Vihreän kortin antaa liikennevakuutuksen myöntänyt vakuutusyhtiö. Vihreän kortin hankkiminen kannattaa aina, kun automatka suuntautuu Pohjoismaiden ulkopuolelle. Vihreä kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.
Ajoneuvon kunto pitää tietenkin tarkistaa ja varautua pieniin huoltotöihin. Ikävä kyllä, vuosittain muutamalta suomalaisturistilta varastetaan ulkomailla auto tai moottoripyörä. Jos mahdollista, säilytä yöpyessäsi ajoneuvoa valvotulla alueella. Huolehdi ajoneuvon avaimista. Ne ovat arvotavaraa, sillä yhä useampi auto anastetaan niiden omilla avaimilla.

Käsittele maksukorttiasi kuin käteistä

Maksukorttien käytössä ulkomailla on muutama kultainen sääntö hyvä pitää mielessä. Suojaa tunnuslukusi aina maksutilanteessa. Monenlaista kurkkijaa ja lompakkovarasta on liikkeellä.
Erityisesti pidemmälle matkalle on syytä varata useampi kuin yksi maksukortti mukaan. Jos yksi kortti katoaa tai varastetaan, et jää matkalla tyhjän päälle. Tarkista myös säännöllisesti, että korttisi on tallessa.
Älä pidä mukanasi kaikkia maksukortteja samaan aikaan, vaan jätä osa korteista säilöön turvalliseen paikkaan esimerkiksi hotellihuoneen kassakaappiin. Talleta korttiesi sulkunumerot puhelimeesi talteen ennen ulkomaille lähtöä.
Laita maksukorttiisi päiväkohtaiset nosto- ja ostorajoitukset. Voit myös rajoittaa internetostomahdollisuutta. Lisäksi maksukorttiin kannattaa lisätä maarajaus. Tällöin korttia voi käyttää ainoastaan kortinhaltijan itse määrittämillä alueilla, esimerkiksi lomakohteessa. Rajausten tekemisessä on pankkikohtaisia eroja. Suurin osa rajausten tekemisestä onnistuu verkkopankissa.
Lopuksi: turistit ovat olleet iät ajat oivallisia kohteita monenlaisille huijareille. ”Aina valmiit auttajat” saattavat olla ihan jotakin muuta. Ole tarkkana – varsinkin yöelämässä.