Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Linjaukset > Digitalisaatio

Finanssiala vauhdittaa tehokkaita ja turvallisia digitaalisia palveluita

 

Finanssialaa ravistelevat muutokset, kun tekninen kehitys kulkee kovaa vauhtia eteenpäin. Uudet palvelumallit muuttavat liiketoiminnan logiikkaa ja asiakkaiden vaatimukset nousevat jatkuvasti uudelle tasolle.

Lohkoketju, pilvipalvelut, mobiliteetti ja Big Data ovat esimerkkejä muutosvoimista, joiden myötä finanssialan toimijoille tulee kiihtyvällä vauhdilla uusia vaatimuksia asiakaspalvelulle ja teknologiselle kehitykselle. Samalla kun asiakaskäyttäytymisen muutos ja teknologiset mahdollisuudet mahdollistavat uudenlaisia palvelumalleja, niin markkinoille tulee uusia toimijoita. Niiden painolastina ei ole vanhojen järjestelmien ja kattavien palveluiden tuomaa historiaa. Usein uusien tulokkaiden sääntelyvaatimukset eivät yllä samalle tasolle perinteisten pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa.

Digitalisaatio on muuttanut finanssialan toimintaympäristöä pysyvästi. Finanssialan yritykset ovat pyrkineet jo usean vuoden automatisoimaan prosessejaan ja tehostamaan toimintojaan. Lisäksi omia tietovarastoja on täytynyt muokata, jotta voidaan rakentaa uusia digitaalisia palveluja olemassa olevien tietojen varaan. Pilvipalveluja hyödynnetään kustannusten hillitsemiseksi ja muutosnopeuden saavuttamiseksi.

Finanssiala haluaa olla yhteistyökumppani kansallisen tietoyhteiskuntastrategian toteuttamisessa valtion ja keskeisten toimialojen kanssa. Yhteistyöllä saamme sähköisen asioinnin yleistymään ja siten parannettua Suomen kilpailukykyä.

Sähköinen tunnistaminen on perusta palveluiden käytölle. Kansallista tunnistusratkaisua kehitetään edelleen yhteistyössä julkisen ja yksityisen sektorin kanssa.

FA:n digiagendan tavoitteena on tukea finanssialan digiloikkaa. Haemme digitalisaatiosta alalle kilpailuetua, tehostamista ja uusia toimintamahdollisuuksia. Koordinoimme kansallisten tai vanhasta teknologiasta johtuvien standardien ja toimintamallien uudistamista ja toimimme linkkinä sidosryhmiin.

Ylläpidämme tilannekuvaa alan toimintaympäristöstä ja sen kehityksestä. 

 

FA on käsitellyt digiteemaa useilla videoilla. Ylläolevalle soittolistalle on koottu viisi parin minuutin mittaista videota, joissa käsitellään tietojen jakamisen lisäksi liikenteen robotisoitumista ja työn riittävyyttä digimurroksen ja robotiikan kehityksen myötä.

 Katso myös

 Hae aiheesta