Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Linjaukset > Vastuullisuus > Talousosaaminen

Talousosaamisella eväitä elämänhallintaan

Finanssiala haluaa parantaa suomalaisten mahdollisuuksia hallita omaa talouttaan paremmin. Kansalaisten on saatava talousosaamisen perusedellytykset jo koulussa. Jokaisella tulisi olla eväät järkevään rahankäyttöön ja omien riskien vakuuttamiseen sekä siihen, miten ryhdytään yrittäjäksi, säästäjäksi ja sijoittajaksi. Tavoitteena on tukea ja lisätä taloudenhallintaa koskevaa tietämystä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Finanssialasta kertovassa viestinnässä avataan rahoitusmarkkinoiden toimintaa siten, että ymmärrys rahoittajien toiminnasta kasvaa. Finanssiala ry (FA) osallistuu myös julkiseen keskusteluun ja tekee edunvalvontaa usealla rintamalla.

Mitä tavoittelemme:

  1. Suomalaisten talousosaamisen parantamiseksi tarvitaan konkreettinen suunnitelma.
  2. Kaikilla koulutusasteilla on lisättävä taloustiedon opetusta, myös opettajankoulutuksessa. Taloustiedosta on tehtävä osaamiskokonaisuus.
  3. Suomeen tarvitaan positiivinen luottotietorekisteri ylivelkaantumisen tunnistamiseksi varhaisessa vaiheessa.

Mitä teemme:

  • Vaikutamme opetussuunnitelmiin ja oppisisältöihin. Tavoitteena on, että koulut ja oppilaitokset tarjoavat perustiedot oman talouden ja oman elämän riskien hallintaan.
  • Tarjoamme peruskoulujen käyttöön oppimateriaaleja omien taloustaitojen kehittämistä varten. Zaldo.fi on pelillinen oppimisaineisto, johon kuuluu valtakunnallinen kisa. Suomi osallistuu Zaldolla European Money Week -kampanjaan, jonka tavoitteena on lisätä taloustaitoja Euroopassa. Vuosittain yksi koululuokka saa edustusoikeuden European Money Quiz -kisan finaaliin.
  • Valtakunnallinen Talousguru-kilpailu on tarkoitettu lukiolaisille. Kaksiosaisen kilpailun ensimmäinen osa järjestetään kouluissa. Sen ideana on herättää kiinnostusta talousasioiden tärkeyteen. Loppukilpailu nostaa esiin nuoret taloustaitajat.
  • Vuosittain järjestettävät Talous tutuksi -koulutukset ovat yhteiskuntaopin opettajille tarkoitettu seminaarisarja. Tilaisuuksissa on ajankohtaisia puheenvuoroja eri talouden osa-alueilta.
  • Olemme vuoropuhelussa ikääntyneitä edustavien järjestöjen kanssa ja kehitämme keinoja, joilla auttaa ihmisiä varautumaan taloudellisesti elämänsä ehtoopäiviin. Järjestöjen kanssa on yhteistyössä laadittu Suunnittele itse elämääsi -opas taloudellisen varautumisen tueksi. Workshopien pohjalta on lisäksi laadittu raportti, joka kartoittaa alan eri näkökulmia aiheeseen.
  • Teemme yhteistyötä useiden muiden toimijoiden ja poliittisten tahojen kanssa, jotta talousosaamisesta tulee suomalaisten kansalaistaito. Yhteistyökumppaneita ovat mm. Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, OECD ja Euroopan pankkiyhdistys EBF sekä erilaiset ikääntyneitä edustavat järjestöt.​

 Katso myös

 Hae aiheesta