Ajokortti kelpaa edelleen baarissa – pankeissa tilanne vaihtelee

Vuosi 2019 toi muutoksia ajokortin käyttöön tunnistamisvälineenä. Selkein muutos on, että ajokorttia ei voi enää käyttää henkilöllisyystodistuksena uusia verkkopankkitunnuksia haettaessa. Lain mukaan vahvan sähköisen tunnistamisvälineen eli myös pankin ulkopuoliseen asiointiin kelpaavien pankkitunnusten hankkimiseen tarvitaan passi tai henkilökortti.

Sähköisessä asioinnissa tunnistaminen perustuu ainoastaan tunnuksen käyttöön – fyysisessä asiakaspalvelutilanteessa taas tunnistamisen apuna voidaan käyttää useita eri tekijöitä. Siksi on tärkeää, että ensimmäisellä kerralla uutta sähköistä tunnistusvälinettä myönnettäessä voidaan entistä varmemmin todentaa tunnistusvälinettä hakevan henkilöllisyys ja minimoida riski, että tunnistusväline myönnettäisiin väärälle henkilölle.

Myös rahanpesulaki määrää, että pankin on tunnistettava asiakkaansa. Verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen hankkimiseen tarvitaan siis passi tai henkilökortti. Kun ensitunnistus on tehty, pankki voi harkintansa mukaan hyväksyä ajokortin tunnistusvälineenä pankkiasioinnissa.

”Vaihtelua pankkien välillä voi olla siinä, mihin asiointiin ajokortti kelpaa. Jos käytössä on vain ajokortti, järkevintä on olla yhteydessä omaan pankkiinsa ja kysyä. Helpoimmalla tietenkin pääsee, jos hankkii itselleen virallisen henkilöllisyystodistuksen eli henkilökortin tai passin. Henkilökorttihan mahtuu lompakkoon yhtä mukavasti kuin ajokorttikin ja kelpaa myös matkustusasiakirjaksi Euroopan Schengen-alueella”, neuvoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Teija Kaarlela.

Tunnistamisvälineenä ajokortti on eri asemassa kuin passi tai henkilökortti, koska sen turvatekijät ovat heikommat. ”Ajokorttia ei ole tarkoitettu henkilöllisyyden vaan ajo-oikeuden toteamiseen”, Kaarlela summaa. Vähemmän kriittisessä tunnistamisessa, kuten iän osoittamiseen baaritiskillä tai paketin hakemiseen postista ajokortti kuitenkin voidaan edelleen lakimuutoksesta huolimatta hyväksyä.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat