- Sähköpulasta johtuvilla mahdollisilla kiertävillä sähkökatkoksilla on vaikutuksia myös finanssialaan.
- Pankkien järjestelmien sähkönsaanti on turvattu muun muassa varavoimakonein, mutta maksamisen toimivuus riippuu ennen kaikkea arvoketjun loppupäästä, eli esimerkiksi kaupasta tai apteekista.
- Kotitalouksien kannattaa varautua katkoksiin varaamalla tarvikkeita ja huolehtimalla sähkölaitteista.
- Käteisen hamstraamiseen ei ole syytä, sillä käteiselläkään maksaminen ei todennäköisesti onnistu, jos kaupan sähköt ovat poikki.
Jos talven aikana sähkönkulutus kasvaa liian suureksi tuotantoon nähden, kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa tarvittaessa jakeluverkkoyhtiöille määräyksen tiputtaa tehoja, mikä tarkoittaa hallittuja alueellisia sähkökatkoja. Sähkökatkot kohdistuisivat koko maahan, ja niillä olisi väistämättä vaikutuksia ihmisten arkeen. Jotkin huoltovarmuuskriittisiksi nimetyt toimialat, kuten sairaalat, vankilat ja vesilaitokset, on rajattu sähkökatkojen ulkopuolelle. Vakuutusyhtiöt ja rahoituslaitokset eivät kuulu näihin aloihin.
Alueelliset sähkökatkot ovat Suomen, suomalaisten ja yritysten maksama hinta siitä, että Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainassa saataisiin lopetettua. Suunnitelluistakin sähkökatkoista tulee väistämättä harmia ja mielipahaa, mutta niitä voi vähentää varautumalla. Finanssiala ry:n (FA) valmiuspäällikkö Juha Nieminen muistuttaa, että elämä ja maailma eivät lopu parin tunnin sähkökatkoon.
”Ei kannata jättää asioita viime tinkaan vaan jättää pelivaraa niin, ettei ole pakko mennä kauppaan, tankkaamaan tai verkkopankkiin juuri sen kahden tunnin sähkökatkon aikana”, Nieminen neuvoo.
Finanssiyhtiöt ovat varautuneet sähkökatkoihin ja häiriöihin muun muassa konesalien varavoimakoneiden avulla. Varavoiman avulla pankin omat järjestelmät pysyvät toiminnassa, mutta asiakas ei pysty niitä käyttämään, jos tietoliikenneverkko ei toimi. Lopulta se, saako asiakas palvelua ratkeaa arvoketjun loppupäässä. Vaikka maksukortti toimisi tai käteistä olisi varattuna, ei ruoan tai polttoaineen ostaminen onnistu, jos kauppa tai huoltoasema on ilman sähköä.
”Käteistä kannattaa olla varalla, mutta ei valtavia määriä: puhutaan kympeistä ennemmin kuin satasista.”
Kolmen vuorokauden varustus
Finanssiala ry muistuttaa viranomaisten ja järjestöjen 72 tunnin varautumissuosituksesta. Kotona tulisi olla vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Lisäksi kannattaa varata valonlähteitä – esimerkiksi taskulamppu on kynttilää kätevämpi ja turvallisempi. On myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet, kuten tietää, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Viranomaisten tavoitteena on, että sähkökatkoista tiedotetaan hyvissä ajoin. Katkoksista tiedottaminen on jakeluverkkoyhtiöiden vastuulla, ja mahdolliset toimintaohjeet kannattaa tarkastaa oman sähköyhtiön sivuilta.
”Kun sähköt katkeavat, muista sammuttaa virtanappulasta tai irrottaa pistoke pistorasiasta käytössä olevista sähkölaitteista, kuten liedestä, silitysraudasta ja kahvinkeittimestä. Näin vältyt yllätyksiltä sähköjen palattua. Jos mahdollista, takka kannattaa olla sytytysvalmiudessa”, neuvoo FA:n johtava asiantuntija Petri Mero.
Mero muistuttaa, että sähkökatkon aikana myöskään katuvalot eivät toimi. Autoilua, polkupyöräilyä tai kävelyä talvisilla pimeillä kaduilla kannattaa siis välttää, jos odotettavissa on sähkökatko.
Normaalisti sähkölaitteet kestävät sähkökatkokset. Erityisesti lämmitysjärjestelmien käyttöohjeista kannattaa tarkistaa mahdolliset ohjeet katkojen varalle. Olennaista on, että lämmitysjärjestelmä jatkaa toimintaansa katkon jälkeen. Lyhyiden sähkökatkoksien vuoksi ei tarvitse olla huolissaan jääkaapin tai pakastimen sisällöstä, kunhan muistaa olla turhaan aukomatta niiden ovia. Talvisaikaan ruokatarvikkeita pystyy myös tarvittaessa säilyttämään vaikkapa parvekkeella.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja