FINANSSI-ILTA

- Finanssi-illan päätöspuheenvuoron piti Columbian yliopiston oikeustieteen professori Anu Bradford.
- Puheenvuoron aiheena oli, muokkaako EU:n sääntelyvalta maailmaa jatkossa.
- Tallenteen puheenvuorosta voit katsoa jutun lopusta.
Finanssiala ry:n 8.11.2021 järjestämän Finanssi-illan teema oli EU – Rauhaa, rakkautta ja rahaa. Puhujina tilaisuudessa olivat Bradfordin lisäksi Jutta Urpilainen, Olli Rehn, Jyrki Katainen, Atte Harjanne, Sakari Puisto, Ida-Maria Skytte, Emilia Kullas, Piia-Noora Kauppi ja Timo Ritakallio.
Columbian yliopistossa New Yorkissa professorina työskentelevä Anu Bradford korosti puheenvuorossaan, että EU on suurvalta siinä missä Kiina tai Yhdysvallatkin, sillä se käyttää ainutlaatuista hiljaista sääntelyvaltaa.
”Sääntelemällä sisämarkkinoitaan EU luo globaaleja standardeja. Kiinalla on pitkä matka EU-lainsäädäntökoneiston toimivuuteen, ja Yhdysvalloissa taas valtion puuttuminen markkinoille on perinteisesti hankalaa.”
Bradford korostaa, että toisin kuin yksittäinen jäsenmaa, EU on kokonaisuutena niin suuri markkina, että harvalla yrityksellä on varaa olla käymättä kauppaa EU:n kanssa. Bradford kutsuu tätä mekanismia Bryssel-efektiksi.
”Paraatiesimerkki Bryssel-efektistä on tietosuoja-asetus GDPR: siitä tullut maailmanlaajuinen yksityisyydensuojapolitiikka teknologiajäteille, kuten Facebook, Apple, Microsoft tai Google. Samankaltaista lainsäädäntöä on jo hyväksytty yli sadassa eri maassa.”
Katso tallenne puheenvuorosta
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

FA:n tuore EU-juristi Tuulia Karvinen katsoo EU-lainsäädäntöä pankki- ja vakuutusyhtiönäkökulmien ulkopuolelta

MustRead: Epävarmuudet varjostavat rahoitusalaa ensi vuonna, mutta tällä kertaa pankit ovat aiempaa valmiimpia rytinään

Hyvällä sääntelyllä voidaan saada aikaan paljon hyvää

Euroopan yritykset kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi paljastavat, että markkinoita vastaan on vaikea taistella – helpoin ratkaisu on valita asuinpaikkansa oikein
