- Viime vuonna poliisin tietoon tulleita asuntomurtoja tehtiin Suomessa noin 3000.
- Tänä vuonna asuntomurtoja on tehty Suomessa tammi-lokakuun välisenä aikana yli 20 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Helsingissä asuntomurtojen määrä kasvoi peräti 35 prosenttia, selviää poliisin tilastoista.
- Finanssiala muistuttaa, että omatoiminen varautuminen ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa asuntomurtojen torjumisessa.
- Laadukkaat turvalaitteet, hyvä lukitus ja yhteistyö naapureiden kanssa ovat tehokkaita keinoja asuntomurtojen ehkäisemiseksi.
Suomessa on tehty tänä vuonna asuntomurtoja tammi-lokakuun välisenä aikana yli 20 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Helsingissä asuntomurtojen määrä kasvoi peräti 35 prosenttia kyseisenä ajanjaksona, selviää poliisin tilastoista.
Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen pitää kasvavia asuntomurtolukuja huolestuttavana, mutta muistuttaa, että mistään isommasta rikosaallosta ei kuitenkaan ole kyse.
”Poliisin tietoon tulleita asuntomurtoja oli Suomessa viime vuonna noin 3000. Asuntomurtoja tehdään ympäri vuoden, mutta erityisen suuri riski murtoihin on lomakausina”, Pänkäläinen toteaa.
”Jos on pidempään poissa, koti kannattaa pitää mahdollisimman asutun näköisenä. Naapuria voi pyytää käymään asunnolla ja lumisateella auraamaan kulkuväylät. Tällöin näyttää siltä kuin asukkaat olisivat kotona”.
Pänkäläinen muistuttaa myös, että asuintalon ovikoodeja ei pidä jakaa ulkopuolisille. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että kerrostalojen porraskäytävissä liikkuu vain asiallisella asialla olevia henkilöitä.
Jokainen asuntomurto on liikaa ja omaan kotiin tunkeutuminen horjuttaa aina ihmisten turvallisuuden tunnetta.
“Omatoiminen varautuminen ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa asuntomurtojen torjumisessa”, Pänkäläinen korostaa.
”On tärkeää tiedostaa riskit ja ryhtyä toimenpiteisiin ennen kuin vahinkoja ehtii tapahtua. Lukituksella, kodin asutun näköisenä pitämisellä, naapuriavulla, hälytyslaitteilla ja kameroilla jokainen voi varautua ja rajoittaa kotiinsa kohdistuvia omaisuusrikoksia”.
Kunnon lukitus ja naapuriapu kunniaan
Asuntomurtoja tapahtuu niin omakoti- ja rivitaloissa kuin kerrostaloissakin. Eniten niitä tehdään suojaisissa paikoissa, joihin on helppo mennä.
Turvallisuus kotona alkaa yksinkertaisista toimista, kuten kunnollisten lukkojen asennuksesta.
”Vaikka olisit poissa lyhyen aikaa, koti kannattaa lukita asianmukaisesti. Turvalukon käytöstä kannattaa tehdä rutiinia myös silloin, kun poistuu käymään kaupassa tai koiraa ulkoiluttamassa”, Pänkäläinen sanoo.
Pientaloissa turvalukkoa kannattaa harkita pääoven lisäksi muidenkin sisäänkäyntien oviin.
”Murtovaras suosii suojaisia paikkoja ja tulee usein sisään sisäpihan tai terassin ovista. Erityisen alttiita ovat varjoisat paikat, joista ei ole näköyhteyttä naapureihin”, Pänkäläinen jatkaa.
Jos on pidempään poissa, koti kannattaa pitää mahdollisimman asutun näköisenä esimerkiksi liiketunnistimeen reagoivalla pihavalaistuksella. Naapuria kannattaa pyytää käymään asunnolla ja pitämään kotia muutenkin silmällä.
“Jos hankkii hälytysjärjestelmiä, on hyvä miettiä kokonaisuutta yksittäisten laitteiden sijasta. Kannattaa käydä turva-alan ammattilaisen kanssa läpi se, miten oma koti suojataan tehokkaasti ilman turhia hankintoja. Kokonaisuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, onko paljon reissuissa ja kuinka arvokasta oman kodin irtaimisto on”, Pänkäläinen toteaa.
Oppaasta vinkkejä asuntomurtojen torjuntaan
Finanssiala ry:n Asuntojen ja asuinalueiden omaisuusrikostorjunta -oppaasta löytyy paljon tietoa omatoimisista rikosten torjuntakeinoista.
Viisi vinkki – näin torjut asuntomurtoja
1. Hankki varmuuslukot kaikkiin ulko-oviin ja käytä niitä aina asunnosta poistuessasi.
2. Sulje myös ikkunat asunnosta poistuessasi.
3. Sarjoita lukot muuton yhteydessä uudelleen.
4. Älä kiinnitä kotiavaimiin tai avainperään nimeäsi, osoitetta tai puhelinnumeroa.
5. Kodin murtohälytys- ja turvajärjestelmän suunnitteluun ja asennukseen kannattaa käyttää vakuutusyhtiöiden hyväksymiä asennusliikkeitä ja laitteita.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja