”Edelläkävijyys ilmastotoimissa on myös taloutemme etu”

Suurin osa Finanssiala ry:n (FA) kyselyyn vastaavista puoluejohtajista haluaisi kiristää Suomen ja EU:n ilmastopolitiikkaa. Puheenjohtajat pitävät ilmastonmuutosta aikamme kohtalonkysymyksenä, mutta myös mahdollisuutena kehittää uutta liiketoimintaa.

​Vihreiden Pekka Haavisto ja RKP:n Anna-Maja Henriksson linjaavat, että Suomen pitää ja kannattaa olla ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijä.

”Edelläkävijyys ilmastotoimissa on myös taloutemme etu: puhtaalla teknologialla on maailmalla paljon kysyntää. Suunnitellaan yhdessä, miten muutos tehdään turvallisesti ja oikeudenmukaisesti ja niin että siitä saadaan samalla suurin mahdollinen työllisyyshyöty ja menestys Suomelle”, Haavisto toteaa.

SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä tuuraava varapuheenjohtaja Ville Skinnari muistuttaa, että ilmastoystävällinen teknologia voi olla Suomelle myös mahdollisuus.

”Tulevalla puheenjohtajakaudella on Suomen johdolla avattava keskustelu EU:n ilmastotavoitteiden päivittämisestä vuosille 2030, 2040 ja 2050 sekä uusien tavoitteiden vaatimista toimenpiteistä. Tämä tuo samalla Suomelle paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia.”

Sekä kokoomuksen Petteri Orpo että sinisten Sampo Terho huomauttavat, että ilmastonmuutos on myös turvallisuuskysymys. ”Lisääntyvä kuumuus, kuivuus, myrskyt ja metsäpalot uhkaavat turvallisuuttamme”, Terho sanoo. Orpo taas toteaa, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan määrätietoisia päätöksiä niin kansallisesti, EU-tasolla kuin kansainvälisestikin.

”Pidämme huolta, että ratkaisut eivät aiheuta kohtuuttomia kustannuksia tavallisille ihmisille”, Orpo muistuttaa.

Keskustan Juha Sipilän mukaan keskusta kannattaa EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitteen nostoa 55 prosenttiin. Hänen mukaansa lisätoimet tulisi painottaa päästökauppasektorille.

”Samaan aikaan päästökaupan ohjausvaikutusta kohti ilmastoystävällisiä investointeja tulee vahvistaa.”

Kohtalonkysymys?

”Ilmastonmuutoksen hillintä on aikamme kohtalonkysymys”, paaluttaa vasemmistoliiton Li Andersson. Hän kritisoi, että Suomen ja EU:n ilmastopolitiikka ei ole yhteensopiva Pariisin ilmastokokouksessa hyväksytyn tavoitetason kanssa.

”Meillä on sekä vastuu että edellytykset tehdä enemmän.”

Myös vihreiden Haavisto toteaa, että ilmastonmuutoksen torjunta on aikamme tärkein tehtävä. Jos ilmastonmuutoksen torjunta epäonnistuu, kaikki muut tavoitteet menettävät merkityksensä.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kristillisdemokraattien Sari Essayah eivät pidä ilmastotavoitteiden kiristystä tarpeellisena. Essayahin mukaan jo nykyiset tavoitteet ovat kireitä eikä Suomen tavoitteilla ole merkitystä, ellei muitakin maita saada tavoitteiden taakse.

”EU:n ei pidä tukea kiinalaista teollisuutta liian kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla”, Halla-aho perustelee.

FA lähetti eduskuntapuolueiden puheenjohtajille joukon hallitusohjelmatavoitteisiinsa liittyviä kysymyksiä. Kysymykset käsittelevät samoja teemoja kuin Finanssialan Kasvun eväät -kumppanuusohjelman kirjoitukset. Kainalojutussa kerromme Finanssialan kannan aiheeseen sekä poimintoja Nordean kestävästä rahoituksesta vastaavan johtajan Aila Ahon kumppanuuskolumnista.