Pikavipit houkuttavat ja maksuhäiriöt lisääntyvät. Maksaminen muuttuu, tarvitaan uusia taitoja. Rahapeleihin kulutetaan enemmän kuin osakemarkkinoille. Pitäisikö koulussa opettaa säästämistä ja sijoittamista? Mikä on viranomaisten rooli, entä finanssilaitosten? Kuinka varmistetaan elinikäinen talousoppiminen? Näihin kysymyksiin uppoudutaan Pörssisäätiön, Suomen Pankin ja Finanssialan yhteisessä SuomiAreena-keskustelussa.
SuomiAreena-torstaina Antinkatu 5:n lavalle nousee kolme organisaatioidensa johtohahmoa, kun keskustelemassa ovat Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Keskustelua kommentoivat nuoresta näkökulmasta hallitseva lukiolaisten Talousguru Elias Järventaus ja Generation €uro-kisan finaaliin osaa ottanut lahtelainen ylioppilas Kaisa Hämäläinen. Keskustelua juontaa Peter Nyman.
Talousosaaminen ei ole aiheena pinnalla ainoastaan Suomessa, vaan ympäri maailman on käynnissä mittavia hankkeita kansalaisten talousosaamisen parantamiseksi. Esimerkiksi OECD on pitänyt aihetta jo useamman vuoden yhtenä painopistealueenaan ja on suositellut jäsenmailleen talousosaamisstrategian laatimista. Suomelta kokonaisvaltainen suunnitelma puuttuu, samoin kuin kansallinen koordinoija.
”Suomessa on paljon erinomaisia, talousosaamista työllään edistäviä toimijoita, mutta kokonaisuutta ei koordinoi valtakunnan tasolla kukaan. Silloin työ jää väistämättä hieman hajanaiseksi. Suomi tarvitsisi ehdottomasti valtakunnallisen tahon, jonka vastuulla olisi kokonaiskuvan ylläpito talousosaamisessa”, keskusteluun osallistuva Finanssialan toimitusjohtaja Kauppi sanoo.
Kauppi haluaa kiinnittää huomiota erityisesti talousosaamisen laaja-alaisuuteen. ”Kun puhutaan talousosaamisesta, esiin nousevat omien rahojen riittävyys, budjetointitaidot sekä säästäminen ja sijoittaminen. Ne ovat ensiarvoisen tärkeitä taitoja. Hieman sivuosaan jäävät yhtä lailla tärkeät itsensä ja läheistensä vakuuttamisen taidot ja kyky tunnistaa erilaisia huijauksia”, Kauppi pohtii.
Talousosaaminen kansalaistaidoksi – Ei kaikkea kantapään kautta! -keskustelu Porin SuomiAreenalla torstaina 18.7. klo 10–11 Antinkatu 5:ssä.