Poliisi on pidättänyt 422 rahamuulia eurooppalaisten poliisien ja Europolin yhteisessä operaatiossa. Syys-lokakuussa järjestettyä operaatiota tuki yli 500 eurooppalaista pankkia ja muuta finanssiyhtiötä, ja iskulla saatiin estettyä arviolta 33,5 miljoonan euron taloudelliset menetykset.
”Tällaisten yhteisoperaatioiden menestys korostaa, kuinka tärkeää on pankkien ja viranomaisten välinen yhteistyö rikollisen rahan torjunnassa. Yhteistyötä tulisikin sujuvoittaa entisestään ihan arkipäiväisissäkin asioissa”, huomauttaa Finanssiala ry:n rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.
Nykylainsäädännön mukaan pankit eivät voi vaihtaa keskenään eivätkä viranomaisten kanssa tietoja epäilemistään muulitileistä tai muuten vain epäilyttävistä rahansiirroista. Jokainen pankki näkee kokonaistilanteesta vain kapean siivun, mutta tietoja vaihtamalla saataisiin muodostettua isompi kuva siitä, mihin ja kenelle hämärää rahaa pakkautuu. Epäilyistä varoittamalla rikollisen rahan liikkeisiin pystyttäisiin reagoimaan nopeammin.
”Joskus rahaliikenteen pysäyttämisessä on kyse minuuteista, ennen kuin rahat on piilotettu teille tietymättömille.”
Termin tausta huumekaupassa
Rahamuuli-termi on lähtöisin huumekaupasta, jossa huumeita useimmiten elimistössään kuljettavia kuriireja kutsutaan muuleiksi. Esimerkiksi myyntipetoksissa muuli vastaanottaa rahat omalle tililleen ja välittää ne petoksen tekijälle.
”Muulitilinä toimiminen on rahanpesua, jota säätelee rikoslaki. Suhteellisen pienistäkin summista mennään törkeän rahanpesun puolelle”, Saxholm huomauttaa.
Aina muulitilin omistaja ei edes tiedä olevansa muuli. Rikolliset ovat saattaneet saada pankkitiedot esimerkiksi tietojenkalasteluviestin avulla. Jos epäilee pankkitilinsä joutuneen vääriin käsiin, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi pankkiin ja poliisille.