FA:n tuore juristi Johan Granlund pitää aihekokonaisuuden lankoja käsissään – niin syntyy toimialan yhteinen kanta

Juuri nyt Johan Granlundin työpöydällä ovat rahoitusvälineiden markkinoita sääteleviin MiFID 2 -direktiiviin ja MiFIR-asetukseen kaavailtavat muutokset.
  • Johan Granlund on aloittanut Finanssiala ry:ssä juristina.
  • Hänen vastuualueitaan ovat muun muassa arvopaperimarkkinoiden sääntely ja kestävä rahoitus.
  • Ennen FA:ta Granlund on työskennellyt muun muassa Borenius Asianajotoimisto Oy:ssä.

Lokakuussa Finanssiala ry:ssä (FA) juristina aloittanut Johan Granlund työskentelee erityisesti arvopaperimarkkinoiden ja kestävän rahoituksen aiheiden parissa. FA:ssa työskentelee kokonainen leegio juristeja, mutta mitä juristi oikeastaan tekee finanssitoimialan kantaa muodostettaessa?

Kun Finanssiala ry muodostaa alan kannan erilaisiin aiheisiin, se tapahtuu jäsenyhtiöiden edustajista koostuvissa kannanmuodostuselimissä, joita ovat esimerkiksi Granlundin edustamat arvopaperisääntelyä ja kestävää rahoitusta pohtivat toimikunnat. Näiden toimikuntien keskusteluista tiivistetään alan yhteinen kanta.

”Pääasiallisiin tehtäviini on kuulunut kokouksissa lainsäädäntömuutosten esittely sekä niiden vaikutusten arviointi. Mitä esimerkiksi lakiesityksessä on juuri nyt ajankohtaista, mitä siitä seuraisi alan kannalta ja mitä on tärkeää huomioida, kun kantaa sorvataan? On tärkeää, että kannan muodostajat ovat hyvin perillä prosessin vaiheesta ja suunnasta”, Granlund sanoo.

Arvopaperisääntelyn ja kestävän rahoituksen aiheet ovat Granlundille luontevia vastuualueita, sillä hän pyöritteli samoja teemoja edellisessä työpaikassaan Borenius Asianajotoimisto Oy:ssä. Juuri nyt työpöydällä ovat rahoitusvälineiden markkinoita sääteleviin MiFID 2 -direktiiviin ja MiFIR-asetukseen kaavailtavat muutokset.

”Keskeiset muutokset liittyvät markkinadatan hinnoitteluun sekä läpinäkyvyyssääntelyyn arvopaperimarkkinoilla. Muutosten tarkoitus on etenkin parantaa markkinoiden läpinäkyvyyttä ja toimivuutta. Aiheiden käsittelyä tukee taustani asianajotoimistossa, jossa keskeinen tehtäväni oli neuvoa asiakasyrityksiä arvopaperi- ja ESG-sääntelyyn liittyvissä pulmissa.”

Arvopaperisääntelystä kiinnostunut Granlund työskenteli asianajotoimistossa viimeistellessään maisteriopintoja Turun yliopistossa. Samaan aikaan hän mietti seuraavaa siirtoaan. Avoin työpaikka FA:ssa sattui siis hyvään saumaan.

”Asianajomaailmassa fokus on usein spesifissä tulkintaongelmassa. Edunvalvontapuolella pääsen tarkastelemaan samoja teemoja kauempaa ja laajemmin. FA:ssa tunnen myös paremmin pitäväni kokonaisuuden lankoja käsissä, kun pääsen keskittymään aihekokonaisuuteen pieniä yksityiskohtia kokonaisvaltaisemmin”, Granlund pohtii.

Sämpyläjuurta hoivaava kameleontti

Granlund on kotoisin Turusta, mikä ei aina kuulu puheesta. Hän kuitenkin toteaa olevansa kameleontti, jonka puhetapa useimmiten sulautuu puhekumppanin tyyliin.

”Jos juttelen turkulaisen kanssa, silloin kyllä kuuluu!”

Juridisen pohdinnan vastapainona Granlund harrastaa padelia ja golfia. Viikonloppuisin tulee välillä myös leivottua sämpylöitä. Näiden lisäksi Granlundiin voi törmätä Helsingin yöelämässä.

Ensimmäisillä lounaillaan FA:ssa Granlund kyseli kollegoilta, mikä on paras menomesta Helsingissä. Vastaukset kuultuaan hän tunnusti, ettei oikeastaan kaivannut neuvoja vaan halusi vain kuulla, mitä varttuneemmat kollegat vastaavat.

Keskeisin kysymys siis kuuluu, mikä on se paikka, missä yöelämän kameleontti parhaiten viihtyy.

”Kyllä vanha kunnon Kalle (Kaarle XII Kasarmikadulla) on varma valinta, etenkin torstaisin ja lauantaisin”, Granlund vastaa epäröimättä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan