Fillarivarkaudet nousussa – etenkin arvokas pyörä kannattaa lukita huolella

Polkupyörävarkaudet kääntyivät viime vuonna nousuun. Sekä varastettujen fillareiden kappalemäärät ja korvausmäärät että poliisin tietoon tulleet pyörävarkaudet nousivat melko jyrkästi edellisvuodesta. Erityisesti kalliit pyörät houkuttelevat varkaita.

​Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna noin 17 600 varastettua polkupyörää. Edellisvuonna luku oli vajaat 16 900. Myös korvausmäärät nousivat: vakuutusyhtiöt korvasivat varastettuja fillareita yli kahdeksan ja puolen miljoonan euron edestä. Noin kaksi prosenttia varastetuista pyöristä oli sähköpyöriä.

”Pyörävarkaat tietävät mitä hakevat. Ruosteinen rotisko saa todennäköisesti olla pihalla rauhassa, mutta puolentoista tonnin kilpapyörä kannattaa lukita huolellisesti – ainakin jos sen haluaa säilyttää”, sanoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

2,5 prosentista varastetuista pyöristä oli yli 2000 euron arvoisia. Varkauksien vähentämisessä avainasemassa on pyörän lukitseminen kiinteän runkolukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla rungosta kiinteään esineeseen. Varkaille kelpaavat fillareiden lisäksi valitettavasti myös pyörien osat. Tähän auttaa pyörän säilyttäminen lukitussa tilassa, kuten pyöräkellarissa.

”Pikalukituksella varustettu satula lähtee putkineen helposti myös varkaiden matkaan. Tämä ei ole valtava taloudellinen menetys, mutta uuden satulan ja varsinkin putken hankkimisesta on vaivaa”, Pänkäläinen sanoo.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna noin 20 700 varastettua pyörää. Luku kasvoi edellisvuodesta noin tuhannella. Luku poikkeaa vakuutusyhtiöiden luvusta, koska kaikista varkauksista ei haeta korvauksia. Aina varkaudesta ei tosin ilmoiteta poliisillekaan.

”Kaikki varkaudet pitäisi aina ilmoittaa poliisille, vaikkei haluaisikaan korvauksia. Siten saataisiin tarkempia tietoja pyörävarkauksista, mikä helpottaisi niiden selvittämistä ja ehkäisyä”, Pänkäläinen muistuttaa.

Polkupyöravarkaudet 1992-2019.