Finanssiala julkistaa jo keitä lobbaa – Suomen avoimuusrekisteri tulossa eduskunnan käsittelyyn

  • Finanssiala ry avaa vuosittain omaa vaikuttamistyötään julkaisemalla lobbauksen avoimuustilinpäätöksen.
  • Siinä kerrotaan, keitä poliittisia päättäjiä, eli kansanedustajia, ministereitä ja ministereiden valtiosihteereitä sekä EU-parlamentaarikkoja ja komission viranhaltijoita FA on lobannut tärkeimmissä ajankohtaisissa edunvalvontateemoissaan.
  • Vuoden 2021 avoimuustilinpäätös on nyt julkaistu ja se on luettavissa FA:n verkkosivuilla.

Finanssiala ry avaa vuosittain omaa vaikuttamistyötään julkaisemalla lobbauksen avoimuustilinpäätöksen. Maan hallituksen on määrä antaa pääsiäisen jälkeen lakiesitys lobbauksen avoimuusrekisteristä, joka velvoittaa kaikki lobbausta harjoittavat järjestöt ja yritykset raportoimaan vaikuttamistyöstään kaksi kertaa vuodessa.   

”Kannatamme lainsäädännön valmisteluun ja budjettivallan käyttöön liittyvän lobbaamisen avoimuutta sekä kotimaassa että EU:ssa. Avoimuustilinpäätöksellä haluamme omalta osaltamme edistää lobbauksen avoimuutta.  Pidämme tärkeänä, että Suomeen tulee laki avoimuusrekisteristä, joka koskee eduskuntaa ja ministeriöitä”, Finanssialan viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula sanoo.

Lakiesityksen lausuntokierroksella soveltamisalaksi sai eniten kannatusta eduskunta ja ministeriöt. ”Nyt on viisasta lähteä liikkeelle maltillisella mallilla. Soveltamisalaa voidaan laajentaa valtion virastoihin sekä alue- ja kuntatasolle myöhemmin, kun rekisterin toimivuudesta on kertynyt riittävästi kokemusta”, Yli-Huttula muistuttaa.  

Viime vuonna FA lobbasi päättäjiä kotimaassa muun muassa kansallisen varautumisen lainsäädännöstä, arpajaislaista, osinkojen lähdeverosta ja kotitalouksien ylivelkaantumisesta. EU:ssa FA vaikutti muun muassa vakuutusyhtiöiden vakavaraisuussääntelyyn, pankkiunionin syventämiseen ja kestävään rahoitukseen. Monia lobbausaiheita edistettiin yhtä aikaa niin Suomessa kuin Brysselissä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan