- Verohallinto aikoo rajoittaa yrityksille tarjoamansa vastuuverottajamallin saatavuutta.
- Finanssialan toimijat vetoavat palvelun säilyttämiseksi nykyisessä laajuudessaan, sillä malli on todettu erittäin toimivaksi yritysten veroasioiden hoitamisessa. Yritykset saavat sen avulla vastauksia monimutkaisiin, toimialan erikoisasiantuntemusta vaativiin kysymyksiin ja Verohallinnolle muodostuu syvällisempi käsitys yrityksen liiketoiminnasta.
- Vastuuverottajamalli parantaa verotuksen ennustettavuutta, verotuksen oikeellisuutta ja verovelvollisen oikeusturvaa.
Verohallinto tarjoaa suuryritysasiakkailleen mahdollisuuden keskustella yrityksen veroasioista yritykselle nimetyn vastuuverottajan kanssa. Nyt toimintaa ollaan supistamassa. Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan suunnitelmissa olisi vastuuverottajamallin keskittäminen ainoastaan kaikkein suurimmille yrityksille. Jatkossa pienemmät yritykset eivät enää kuuluisi palvelun piiriin, jolloin on pelkona, että Verohallinto ei tarjoa näille asiakkailleen enää palvelua, johon sisältyy asiakas- ja alakohtaista asiantuntemusta.
Verohallinnon aikeet karsia vastuuverottajamallia on otettu finanssialalla vastaan pettyneinä. Myös Finanssiala ry:n (FA) johtava veroasiantuntija Marja Blomqvist arvostelee Verohallinnon aikeita.
”Vastuuverottajamalli on todella tärkeä ja hyödyllinen paitsi verovelvollisen näkökulmasta myös Verohallinnon itsensä kannalta. Sen avulla on mahdollista käydä ennakkoon läpi verotuksellisesti tulkinnallisimpia kysymyksiä”, Blomqvist toteaa.
”Verotuksessa on kyse finanssialan yritysten toiminnan kannalta niin suurista asioista, että verovirkailijoilla tulee olla riittävän kattava ymmärrys finanssitoimijoiden liiketoiminnasta.”
Virheiden korjaaminen jälkikäteen on työlästä ja kallista
Blomqvist muistuttaa, että vastuuverottajamallia tarvitsevat yritykset haluavat ennen muuta hoitaa asiansa huolellisesti.
”Veroilmoitusten korjaaminen jälkikäteen johtaa koviin sanktioihin. Ei ole liikaa pyydetty, että tarkkuuteen pyrkivän yrityksen yhteydenotot ohjautuisivat henkilölle, jolla on tarpeeksi asiantuntemusta yrityksen toiminnasta.”
Blomqvist muistuttaa, että verotuksessa virheiden välttäminen on sekä Verohallinnon että verovelvollisten etu. Virheiden välttäminen säästää aikaa ja resursseja niin yrityksissä kuin Verohallinnossa. Lisäksi Blomqvist korostaa, että vastuuverottajamalli vähentää merkittävästi liiketoimintaan liittyvää epävarmuutta.
”Vastuuverottajamalli parantaa yrityksen verotuksen ennakoitavuutta etenkin ennen liiketoimintapäätösten toteuttamista.”
Blomqvist huomauttaa, että kun erikokoisten yritysten verotuksessa on varmuutta, niiden on helpompi keskittyä pitkäjänteisesti toimintaansa ja siten vahvistaa paremmin työllisyyttä ja talouskasvua.
”Jos ajatellaan kansainvälistä kilpailua yrityksistä, vastuuverottajamalli on siinä parantanut Suomen asemaa. Palvelun rajoittaminen heikentää Suomen houkuttelevuutta”, Blomqvist täydentää.
Verotukseen liittyvät kysymykset yhtä vaikeita kaikenkokoisille yrityksille
Blomqvist pitää toimialan tasavertaisen kohtelun kannalta ongelmallisena sitä, että palvelua saisivat vastaisuudessa vain kaikkein isoimmat suuryritykset.
”Verotukselliset kysymykset ovat finanssialalla yhtä mutkikkaita yrityksen koosta riippumatta.”
Blomqvistin mukaan vastuuverottajamalli mahdollistaa toimialakohtaisen tiedon ja osaamisen hyödyntämisen niin Verohallinnon kuin asiakkaan eduksi. Blomqvist mainitsee esimerkkinä arvonlisäverotuksen. Arvonlisäverotukseen liittyvät kysymykset ovat finanssialan toimijoille usein erityisen tulkinnanvaraisia, sillä arvonlisäveron vähennysoikeus on alalla hyvin rajoitettua. Tulkinta vaatii laajaa ymmärrystä alan tuotteista ja palveluista, jotka ovat usein hyvinkin monimutkaisia.
”Lisäksi pitää muistaa, että vastuuverottajamallissa Verohallinto pääsee ilmaisemaan asioihin oman kantansa. Sitä etua ei enää olisi, jos yhä suurempi osa yrityksistä joutuisi turvautumaan Verohallinnon ulkopuolisiin verokonsultteihin.”
Blomqvist pitää arvokkaana sitä, että nykyinen vastuuverottajamalli lisää luottamusta yritysten ja Verohallinnon välillä ja tuo tehokkuutta veroasioiden hoitoon molempien osapuolten näkökulmasta.
”Verohallinnon organisaatiouudistuksen ja säästötavoitteiden synnyttämä paine on ymmärrettävää, mutta vastuuverottajamalli on niin olennainen osa yritysten ja Verohallinnon yhteistyötä, että sen säilyttäminen nykylaajuudessaan on erittäin tärkeää”, Blomqvist vetoaa.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja