Finanssialan moniottelija palasi FK:hon digimurroksen aitiopaikalle

Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää", sanoi Minna Canth vuonna 1884. Finanssialan Keskusliitossa äskettäin aloittaneen Kirsi Suopellon mielestä lainaus sopii sekä häneen itseensä että lobbarin työhön.

Lukuisissa finanssiliemissä keitetty Suopelto on nähnyt alan yritysten ja niiden työtehtävien kirjon. Hän on työskennellyt vahinkovakuutus- ja henkivakuutusyhtiöissä sekä rahasto- ja varainhoitoyhtiössä pankkiryhmässä. Kokemusta on kertynyt asiantuntija-, esimies- ja liikkeenjohtotehtävistä. Entisenä kilpaurheilijana hän haluaa jatkuvasti kehittää ja kehittyä eikä suostu istumaan syrjässä.

”Olen todella innoissani toimialan digitaalisesta murroksesta: siitä mitä se vaatii. Haluan olla koko tämän mullistuksen ytimessä ja kaivertaa oman puumerkkini siihen. FK:ssa olen tapahtumien keskipisteessä, aitiopaikalla. Saan työskennellä huippuasiantuntijoiden kanssa ja oppia joka päivä uutta.”

OTM, MBA Kirsi Suopelto aloitti maaliskuun puolivälissä johtavana lakimiehenä Finanssialan Keskusliitossa. Hän työskenteli FK:ssa myös 2010–2011 vanhempainvapaan sijaisena. Suopellon toimenkuvaan kuuluvat vahinkovakuutus, tietosuoja ja digitalisaatio. Osaamistaustansa ja kokemuksensa ansiosta Suopelto arvioi jatkossa osallistuvansa myös esimerkiksi sijoitusrahastoihin ja omaisuudenhoitoon sekä hyvinvoinnin rahoitukseen liittyvien asioiden käsittelyyn.

”Uskon voivani tuoda edunvalvontatyöhön monipuolisen näkemykseni yhtiötodellisuudesta ja -arjesta.”

Digitalisaatiodarwinisti

Suopelto kuvaa itseään potentiaaliseksi digisyrjäytyjäksi. Aiemmin hän ei ollut kiinnostunut teknologioista, eikä tunnusta vieläkään kovin syvällisesti ymmärtävänsä esimerkiksi alustaratkaisuja tai lohkoketjujärjestelmiä. Edellisessä työpaikassa kollegana toiminut tietohallintopäällikkö kuitenkin Suopellon kertoman mukaan ”pelasti hänet juridiikalta ja sai pohtimaan digitalisaatiota”. Kiinnostus heräsi nopeasti ja ymmärrystään hän pääsi syventämään viime vuonna valmistuneessa MBA-tutkielmassaan.

Mitä digitalisaation tuoma murros todella tarkoittaa finanssialan yrityksille? Miten se vaikuttaa niiden strategiatyöhön, johtamiseen ja kyvykkyyksiin? Millaista kulttuurinmuutosta se vaatii? Suopelto lainaa vapaasti toista ajattelijaa, Charles Darwinia:

”Evoluution voittajia eivät ole vahvimmat, nopeimmat tai älykkäimmät, vaan ne, jotka parhaiten sopeutuvat muutoksiin. Teknologioita tulee ja menee, samoin tuotteita ja palveluita. Minua kiinnostavat yrityksen sisäiset muutosvoimat: Perinteisten toimijoiden on muutettava toimintakulttuurinsa sellaiseksi, että asiakkaan tarpeet pystytään täyttämään tilanteessa kuin tilanteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi joustavampaa, dynaamisempaa toiminnan suunnittelua ja ohjausta, byrokratian ja hierarkioiden madaltamista. Tämä ei saa kuitenkaan tapahtua yhteisen suunnan ja tavoitteiden määrittelyn tai niiden seurannan kustannuksella. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta silti tehtävissä”, Suopelto sanoo.

Asioille mittasuhteet treenaten ja luonnossa

Suopelto kilpaili nuorempana aktiivisesti suunnistuksessa, karatessa ja tanssissa. Nykyisin kilpailu tapahtuu edunvalvonnan foorumeilla. Urheilusuoritukset ovat jääneet hänelle keinoksi tyhjentää pää ja palautua työstä. Suopelto treenaa keskimäärin kuusi kertaa viikossa muun muassa juosten, pyöräillen, hiihtäen, uiden ja joogaten.

”Rankka työ vaatii rankat huvit. Urheilun lisäksi 5-vuotias poikani ja luonnossa liikkuminen palauttavat minut maan pinnalle. Suomalainen metsä on sielunmaisemani ja ehtymätön voimanlähde.”