Fiva: Finanssisektori jatkaa vakaana – työeläkeyhtiöiden vakavaraisuusaste historiansa korkeimmalla tasolla

Kuva: Shutterstock
  • Suomen finanssisektori pysyi vakavaraisena vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, tiedottaa Finanssivalvonta (Fiva).
  • Pankkisektorin vakavaraisuus heikkeni hieman, mutta säilyi hyvällä tasolla.
  • Työeläkeyhtiöiden vakavaraisuusaste jatkoi vahvistumistaan ja oli syyskuun lopussa historiansa korkeimmalla tasolla 135 prosentissa.
  • Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuussuhteet jatkoivat kasvuaan.

Suomen finanssisektorin vakavaraisuus säilyi kaikilla sektoreilla hyvänä myös vuoden kolmannella neljänneksellä, uutisoi Finanssivalvonta. Pankkisektorin vakavaraisuus laski hieman, mutta työeläke-, henki- ja vahinkovakuutussektoreilla vakavaraisuus vahvistui. Fiva muistuttaa, että riskit liittyvät erityisesti koronapandemiaan: sekä riittämätön rokotekattavuus että uudet virusmuunnokset pitävät yllä epävarmuutta.

Erityisen vahvaa vakavaraisuus on työeläkeyhtiöillä, josilla vakavaraisuusaste oli syyskuun lopussa historiansa aikojen korkeimmalla tasolla 135 prosentissa. Myös sijoitustuotot nousivat 11,3 prosenttiin kesäkuun lopun 9,2 prosentista.

”Vahva vakavaraisuus kertoo vankasta työeläkesektorista, joka pystyy toimimaan tehokkaasti, vaikka jotkin riskeistä ja epävarmuuksista toteutuisivat”, toteaa Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Hienoisesta laskusta huolimatta Suomen pankkisektorin vakavaraisuussuhteet ovat edelleen eurooppalaista keskitasoa vahvempia. EU-alueen pankkien keskimääräinen ydinvakavaraisuussuhde on noin 16 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde noin 19 prosenttia. Suomen luvut ovat 17,9 ja 21,4 prosenttia.

”Koronakriisi ottaa taas uusia kierroksia, ja on tärkeää pitää luottotappiot alhaalla ja markkinat vakaana. Nyt tuleekin välttää kaikkia sellaisia uusia sääntelyhankkeita, jotka rasittaisivat pankkeja ja heikentävät niiden kykyä tukea yhteiskuntaa ja asiakkaitaan”, sanoo Finanssiala ry: johtava lakimies Olli Salmi.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan