Fivan Heiskanen: Virtuaalivaluuttoihin sijoittavalla on hyvin vähän suojaa

V

Finanssivalvonnan (Fiva) johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen ei näe virtuaalivaluuttoja maksuvälineenä vaan ensisijaisesti sijoituskohteena ja sellaisenakin melko riskialttiina. Erityisen puutteellista virtuaalivaluutoissa on sijoittajansuoja ja läpinäkyvyys.

Virtuaalivaluuttoihin on viime aikoina luotu EU-sääntelyä, mutta se koskee lähinnä rahanpesun ehkäisyä. Heiskanen kertoo, että verrattuna vaikkapa rahasto- tai osakesijoittamiseen, virtuaalivaluuttasijoittajalla on aika huono asema, jos jokin menee vikaan.

”Rahastoissa tai osakkeissa on erittäin yksityiskohtaiset tiedonantovelvoitteet ja sijoittajansuoja on erittäin tarkkaan säännelty. Virtuaalivaluutoissa kukaan ei esimerkiksi valvo, miten tuotteen hinta muodostuu. Myös virtuaalivaluuttojen säilyttäminen vaatii huomattavaa teknistä osaamista perinteisiin sijoituskohteisiin verrattuna, jos aikoo huolehtia niiden säilytyksestä itse”, Heiskanen kertoo.

Jos joku kuitenkin päättää virtuaalivaluuttaan sijoittaa, kannattaa ensimmäiseksi etsiytyä sen maan finanssivalvojan sivuille, missä virtuaalivaluutan tarjoaja pitää kotiaan.

”Esimerkiksi Fivan rekisterissä on tällä hetkellä viisi hyväksyttyä virtuaalivaluutan tarjoajaa. Huomattavasti pidempi on varoituslista, josta näkee toimijat, joihin ei ainakaan kannata sekaantua”, Heiskanen sanoo.

Suhteessa siihen, miten suurta meteliä virtuaalivaluutoista pidetään, niiden markkinan koko on globaalissa mittakaavassa melko pieni. Virallisia lähteitä ei ole, mutta arvion mukaan koko virtuaalivaluuttamarkkinan koko on tällä hetkellä noin 175 miljardia yhdysvaltain dollaria.

”Summa on kokoluokaltaan yhden suurehkon kansainvälisen pörssiyhtiön verran”, Heiskanen huomauttaa.

Sijoita äkkiä – rikastut hetkessä!

Virtuaalivaluutat ovat usein esillä sijoitushuijauksissa. Pankkien mukaan sijoitushuijaukset ovat tällä hetkellä voimakkaimmin kasvava petosrikollisuuden laji.

”Rikolliset kertovat huikeista tuotoista, joita voi saada sijoittamalla nopeasti tähän tiettyyn kohteeseen, joka usein on virtuaalivaluutta – todellinen tai keksitty. Mahtavat sijoitustuotot ovat aivan käden ulottuvilla, jos nyt toimii nopeasti”, Heiskanen kertoo.

Alkusijoitussumma voi olla vain muutamia kymppejä. Sen jälkeen huijari esittää vakuuttavia tuottokäyriä, joiden perusteella valtavat voitot ovat vain muutaman tuhannen euron sijoituksen päässä.

Heiskasen mukaan useissa huijauksissa hyödynnetään virtuaalivaluuttojen mainetta – mediassa näkee tarinoita, joissa virtuaalivaluuttakaupalla äkkirikastuneet kertoilevat leveästä elämästään.

”Hiljempaa ollaan niistä, jotka ovat menettäneet rahansa virtuaalivaluuttabisneksessä tai joutuneet huijarien uhreiksi”, Heiskanen toteaa.

Heiskanen puhui Finanssialan virtuaalisessa Luotain-tilaisuudessa, jossa pureuduttiin virtuaalivaluuttojen lisäksi keskuspankin digirahaan sekä siihen, miten koronavirustilanne vaikuttaa finanssialaan. Voit katsoa koko tunnin mittaisen tilaisuuden tallenteen tästä: