FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi: Palvelusetelijärjestelmän kehittäminen avainasemassa hoivapalveluiden rahoituksessa

Suurten ikäluokkien ikääntyminen ja elinajan piteneminen tarkoittavat vääjäämättä hoivapalveluiden tarpeen lisääntymistä. Tällä hetkellä Suomessa on vielä alle 300 000 yli 80-vuotiasta kansalaista. Tämä supersenioreiden osuus nousee kuitenkin lähes 700 000:een nykyisten viisikymppisten saavuttaessa 80 vuoden iän.

​Pellervon taloustutkimus julkaisi tänään tutkimuksen eri omaisuuslajien käyttömahdollisuuksista vanhuusajan hoivan rahoittamisessa. Tutkimuksen mukaan suomalaisten omaisuus, erityisesti asuntovarallisuus, voi olla osa tulevaisuuden hoivapalveluiden rahoitusratkaisua.

Finanssialan Keskusliiton (FK) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi toteaa, että julkisen talouden kestävyysvajeen vastapainoksi yksityistalouksien varallisuus lisääntyy jatkuvasti. Varallisuutta on etenkin iäkkäillä kansalaisilla. Taloudellinen hyvinvointi on 60 vuodessa lähes kymmenkertaistunut.

”Omaisuuden hyödyntäminen oman hoivan rahoittamiseksi on järkevää sekä yksilön itsensä että julkisen talouden kestävyyden kannalta”, sanoo Kauppi.

”Yksityisen ja julkisen hoivan rahoituksen tulee jatkossa olla joustavasti yhdistettävissä. Avainasemassa on kunnallisen palvelusetelijärjestelmän kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä. Järjestelmän tulisi olla sellainen, että palvelusetelin ja kansalaisen oman rahoituksen avulla voimme turvata rahoituksen riittävyyden”.

Kaupin mielestä kansalaisten on myös saatava nykyistä parempaa informaatiota eläke- ja palvelulupauksista, jotta jokaisella on mahdollisuus riittävästi suunnitella omaa varautumistaan vanhuutta varten.

Vaihtoehtoja oman rahoituksen keinoiksi on jo olemassa. Tällainen on esimerkiksi käänteinen asuntolaina.

”Rahavirtaa koko loppuelämäksi olisi mahdollista saada kertamaksuisella lisäeläkevakuutuksella, mikäli siihen liittyvät verotukselliset esteet poistettaisiin. Tällä hetkellä vakuutusyhtiöt eivät voi tuoda kertamaksuisia elinikäisiä eläkevakuutuksia markkinoille, koska nykyisen lainsäädännön mukaan kertamaksuista eläkevakuutusta verotettaisiin rankaisevasti sekä pääoman että tuoton osalta”, Kauppi kertoo.

Myös vapaaehtoisen hoivavakuutuksen avulla olisi mahdollista hyödyntää omaa omaisuuttaan niin, että se riittää pitkäaikaisen hoivan rahoituksen tarpeisiin.

PTT raportti 232/2011
Omaisuus ja hoiva – Eri omaisuuslajit vanhuusajan hoivan rahoittamisessa

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi
Viestintäpäällikkö Marjo Lapatto, puh. 020 793 4274

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat