Identiteettivarkautta epäilevä saa nyt neuvoja ja apua – sääntely kaipaisi tarkastelua

Kuvituskuva, Shutterstock
Kuva: Shutterstock
  • Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut palvelun, joka auttaa, jos epäilee joutuneensa identiteettivarkauden uhriksi.
  • Palvelusta saa neuvoja, myös apua erilaisten kieltojen kuten luottokiellon hallinnointiin.
  • Osoite ja henkilötunnus esimerkiksi riittävät monessa verkkokaupassa tilauspetoksen tekemiseen. Tätä voi ehkäistä ottamalla itselleen luottokiellon.
  • Identiteettivarkauslainsäädäntö kaipaisi tiukennusta. Suomalainen finanssiala on ajanut sitä jo vuodesta 2014.

Digi- ja väestötietoviraston opasta tekemässä on ollut mukana Finanssiala ry, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto, KyberVPK, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH), Poliisi, Posti, Rikosuhripäivystys – RIKU, Suomen Asiakastieto Oy ja Tietosuojavaltuutetun toimisto.

Uuden tieto- ja asiointikokonaisuuden taustalla on paljon julkisuudessa ollut psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto, jonka myötä asiakkaiden henkilötietoja vuoti laajasti nettiin.

Pelkillä tietomurrossa varastetuilla henkilötiedoilla ei saa pankkilainaa, mutta rikollinen voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja uhrin nimiin, vaikka lain mukaan luotonmyöntöön, myös pikavipin ottamiseen, tarvitaan vahva tunnistautuminen.

”Identiteettivarkauden uhrille oikeastaan ainoa tapa suojautua petoksilta on itselleen otettu luottokielto. Se on järeä toimenpide, jonka ottamisen kynnystä kannattaa pitää kohtuullisen korkeana. Se on kuitenkin järkevä hankinta, jos epäilee identiteettivarkautta”, toteaa Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Tiukempaa sääntelyä

Kun rikoslain kohtaa identiteettivarkaudesta valmisteltiin, Finanssiala ehdotti siihen huomattavia kiristyksiä, jotka eivät päätyneet lopulliseen lakiin.

Ala esitti, että tekotapoja olisivat myös muun muassa identiteettitietojen oikeudeton kerääminen ja hallussapito. Lisäksi ala esitti vankeusrangaistuksen mahdollisuutta, törkeän tekomuodon säätämistä sekä telepakkokeinojen käytön mahdollistamista esitutkinnassa. Nämä lisäykset eivät päätyneet lopulliseen lakiin.

”Vastaamon tapauksen kaltaiset tietomurrot ovat tuskin ainakaan vähenemässä. Digi- ja väestötietoviraston palvelu on erinomainen avaus, mutta myös sääntelyn tarkastelulle olisi tarvetta”, Saxholm summaa.

Tutustu oppaaseen: https://www.suomi.fi/oppaat/tietovuoto
Suomi.fi-palvelun tiedote: https://www.suomi.fi/uutiset/vuotivatko-henkilotietosi-julkisuuteen-tai-jouduitko-identiteettivarkauden-kohteeksi-nyt-saat-kootut-neuvot-suomi-fi-verkkopalvelusta

Jäikö kysyttävää

|

Aiheen asiantuntijat