Kansainvälinen talousosaamisviikko alkaa tänään – Finanssiyhtiöiden tavoitteena taloustaitavat kansalaiset

Taloustaidot näkyvät finanssiyhtiöiden työssä ympäri vuoden

Kuluva viikko (22.-28.3.2021) on talousosaamisen teemaviikko – European Money Week. Samaan aikaan järjestetään myös maailmanlaajuinen Global Money Week.

Finanssialan yhtiöille suomalaisten talousosaamisen parantaminen on tärkeä tavoite – kun kansalaisen kyky hoitaa talousasioitaan on kunnossa, kaikki voittavat.

Suomeen odotetaan kansallista talousosaamisen strategiaa – ehdotus on jo luovutettu oikeusministeriölle ja toteutukselle on oltu myötämielisiä.

European Money Week on eurooppalaisten pankkien ja pankkijärjestöjen yhteinen henkilökohtaisten taloustaitojen teemaviikko. Maailmanlaajuista Global Money Weekiä hallinnoi OECD.

 

Kuluvan viikon aikana esimerkiksi osuuspankit ympäri Suomen opettavat arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja nuorille ja Nordean vapaaehtoiset sparraavat lapsia ja nuoria sijoittamisesta, yritysten perustamisessa ja työhaastatteluasioissa osana Yrityskylä-ohjelmaa.

Finanssiala ry järjestää osana Money Weekiä Turvalliset digipalvelut arjen apuna -webinaarin keskiviikkona klo 9-11. Digitaalisten palveluiden käyttö on yksi tärkeimmistä kansalaistaidoista. Nykyisin digitaidot linkittyvät todella vahvasti henkilökohtaisiin taloustaitoihin.  Tilaisuudessa puhuu muun muassa kuntaministeri Sirpa Paatero, joka kertoo hallituksen asettamista tavoitteista digitalisaation edistämisessä. Voit ilmoittautua Teams-webinaariin täältä tai seurata lähetystä suorana FA:n verkkosivuilta.

Taloustaitojen parantaminen näkyy finanssiyhtiöiden työssä ympäri vuoden

Taloustaidot eivät ole esillä vain yhden teemaviikon aikana. ”Taloustaitojen parantamiseksi tehdään valtavasti työtä ympäri vuoden paitsi finanssiyhtiöissä, myös lukuisissa järjestöissä. Teema on myös ilahduttavasti esillä mediassa lähes päivittäin. Syy on kahtalainen: toisaalta yhä useammalla on ongelmia henkilökohtaisessa taloudessa, mutta iloisemmalta puolelta katsoen meneillään on selvä sijoitustrendi. Oman varallisuuden kasvattamisesta ja sijoittamisesta puhutaan avoimesti”, sanoo Finanssiala ry:n asiantuntija Jussi Karhunen.

”Talousosaamisen parantaminen tunnutaan ottavan Suomessa nyt vakavammin kuin aiemmin. Suomen Pankin ehdotus talousosaamisstrategiaksi on otettava Suomessa käyttöön mahdollisimman pian.”

Finanssiala ry:n asiantuntija Jussi Karhunen.

Käytännössä yhtiöt esimerkiksi järjestävät iäkkäille kädestä pitäen digisparrauksia ja opettavat käyttämään esimerkiksi mobiili- ja verkkopankkia. Nuorille on suunnattu runsaasti pankkien rahoittamia oman talouden hallintaa opettavia työpajoja kouluissa ja yrittäjyyteen kannustavia ohjelmia, joissa on mukana yhteistyökumppaneita: esimerkiksi Danske Bankin toiselle asteelle suunnattu Oma talous haltuun, Nordealla esimerkiksi taloustyöpajat oppilaitoksiin sekä Yrityskylät ympäri Suomen ja nuorille tehty Taloussankari-mobiilipeli. OP Ryhmä taas muun muassa tukee yhdeksäsluokkalaisten taloustaitokilpailua, Pikkuyrittäjät -ohjelmaa ja Uskalla yrittää -kilpailua ja on mukana TAT:n Yrityskylissä ja tekee oppilaitoskäyntejä. Handelsbanken on mukana tarjoamassa digitaalisia taloudenhallinnan oppimateriaaleja toiselle asteelle.

Pankkien vapaaehtoiset myös auttavat talousvaikeuksissa olevia nuoria Diakonissalaitoksen kautta. Nämä pankkien koulutukset ja muut teot tavoittavat vuosittain useita kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tyypillisesti pankit tekevät yhteistyötä kolmannen sektorin järjestöjen kanssa – tällaisia ovat muun muassa Nuori Yrittäjyys ry, Talous ja nuoret TAT, Martat ja Diakonissalaitos.

”Pankkien tekemä työ suomalaisten talousosaamisen parantamiseksi on todella laajaa ja tavoittavaa”, Jussi Karhunen toteaa.

Talousosaamisen kansallista strategiaa odotetaan – valtio kuninkaantekijänä

Suomen Pankki on tehnyt viime vuoden aikana yhdessä monien talousosaamistyötä tekevien järjestöjen ja yritysten kanssa huolellisen ehdotuksen siitä, millainen talousosaamisstrategia Suomeen pitäisi luoda. Finanssiala oli mukana tekemässä strategiaehdotusta.

Ehdotus luovutettiin tammikuussa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille, joka tuolloin ilmoitti esittävänsä sen toteutukselle rahoitusta.

”On toivottavaa, että strategia saataisiin mahdollisimman pian käyttöön”, Karhunen sanoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat

Vaikuttaminen

Jussi Karhunen

Kehityspäällikkö