Kenen kukkarossa on mummon markat? – hanke jakaa tietoa huijauksista ja kaltoinkohtelusta

  • Finanssiala ry on mukana Suvanto ry:n Mummonmarkan vartijat -hankkeessa, joka jakaa tietoa erityisesti ikääntyneiden taloudellisesta kaltoinkohtelusta ja huijauksista sekä niiden torjunnasta.
  • Kuluneen kahden vuoden aikana hankkeen avulla tavoitettiin luento- ja yleisötilaisuuksissa lähes 4500 kuulijaa. Viime vuonna alkoi 11 kaupungin seminaarikiertue, jonka aiheena oli taloudellisen kaltoinkohtelun ja huijausten välttäminen.

Huijarit, petostelijat ja puliveivarit vaanivat ikääntyneitä. Finanssiala ry on mukana Suvanto ry:n Mummonmarkan vartijat -hankkeessa, joka jakaa tietoa erityisesti ikääntyneiden taloudellisesta kaltoinkohtelusta ja huijauksista sekä niiden torjunnasta.

Kuluneen kahden vuoden aikana hankkeen avulla tavoitettiin luento- ja yleisötilaisuuksissa lähes 4500 kuulijaa. Viime vuonna alkoi 11 kaupungin seminaarikiertue, jonka aiheena oli taloudellisen kaltoinkohtelun ja huijausten välttäminen.

“Ajatuksena on hälventää ikääntyneiden pelkoa, kun tietää miten suojautua ja toimia. Erilaiset huijaukset ja petokset ovat valitettavasti arkipäivää, ja ne pelottavat erityisesti ikääntyneitä”, kertoo Mummonmarkan vartijoiden ohjausryhmässä oleva Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Kristiina Siikala.

Yleisimmät yli 65-vuotiaisiin kohdistuvia huijauksia ovat erilaiset sijoitushuijaukset tai valepoliisit. Toisinaan uhka tulee kuitenkin lähipiiristä: Läheisten tekemän taloudellisen kaltoinkohtelun ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi omien ostosten maksattaminen, uhkailu tai painostaminen sekä huijaukset ja varkaudet.

“Yksi tapa on huijata kaupassakäyntiavun nimissä ikääntyneen läheisen luottokortti- tai verkkopankkitunnukset itselleen”, kertoi Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm Mummonmarkan vartijoiden seminaarissa syksyllä.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat