Kesämökki lapsille turvalliseksi

Tän ä keväänä ja viime kesänä sattuneet lasten hukkumiskuolemat ovat kouraisseet jokaisen vanhemman sydäntä. Vesistöjen äärellä kesämökkeily vaatii vanhemmilta erityistä valppautta. Kuinka voin estää oman lapseni turmat ja onnettomuudet mökillä ja sen ympäristössä?

​”Tärkein lapsen turvallisuutta parantava tekijä on lasta valvova aikuinen. Mökkiympäristöä on syytä tarkastella lapsen näkökulmasta. Onko vesistö lähellä, kasvaako mökin pihassa myrkyllisiä kasveja ja onko liikkuminen turvallista? Onko mökillä riittävästi veneilyliivejä ja turvavälineitä turvalliseen vesillä oloon?”, muistuttaa suunnittelija Kaarina Tamminiemi Terveyden edistämisen keskuksesta. Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia kaikkien mökkiläisten. Suomessa on noin 500 000 kesämökkiä.

Vaikka mökkien koko kasvaa ja varustelu paranee jatkuvasti, tietyt turvallisuusseikat pysyvät samoina. Vesi houkuttelee lapsia, jotka eivät osaa arvioida hukkumisvaaraa. Pieni lapsi voi hukkua parissa sekunnissa ja äänettömästi. Vesistön lähellä lasta tulee valvoa taukoamatta.

”Uimataito kannattaa opettaa lapselle varhain, sillä se on tärkeä osa mökkeilyn turvallisuutta, vaikkei yksin riitäkään estämään hukkumisia”, toteaa Tamminiemi. Veneilyä varten lapset tarvitsevat sopivat pelastusliivit. Pienten lasten on hyvä käyttää kelluntaliivejä myös laiturilla ollessaan.

Mökin sisätilat turvallisiksi

Myös mökin sisätilojen turvallisuutta voi parantaa. Terävät ja pieniä irto-osia sisältävät esineet säilytetään lasten ulottumattomissa mielellään lukollisessa kaapissa. Myös kemikaalit on pidettävä pois lasten ulottuvilta. Hyvin varustetun lääkekaapin avain on tärkeä pitää aikuisten saatavilla. Kasvioppaista saa tietoa kasvien myrkyllisyydestä.

Kyypakkaus on hyvä ensiapu käärmeenpuremaan sekä mehiläisen ja ampiaisen pistoon. Kyynpurema on harvoin hengenvaarallinen, mutta sen yhteydessä tulee aina hakeutua lääkärin hoitoon.

Kesämökissä parvi ja parvelle johtavat portaat ovat usein vaaranpaikkoja. Portaiden liukuesteet ja kaiteet parantavat turvallisuutta. Kulkuväylät kannattaa pitää esteettöminä ja mahdollisimman helppokulkuisina mökissä ja sen ympäristössä. Tapaturmia sattuu erityisen helposti alkoholin vaikutuksen alaisena, ja myös aikuisen kyky valvoa lasta heikkenee merkittävästi humalatilan vahvistuessa.

Vuokramökillä tai tuttavien mökillä turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä tapaturman riski korostuu vieraassa ympäristössä. Hätätilanteessa nopein tapa saada apua vapaa-ajanviettopaikkaan on ilmoittaa kohteen sijainti karttakoordinaatteina. Karttakoordinaatit voi selvittää helposti etukäteen Hätäkeskuslaitoksen sähköisessä karttakoordinaattipalvelussa
(www.112.fi).

Käsittele tulta huolella

Tulen huolellinen käsittely mökillä parantaa paloturvallisuutta. Tulisija kannattaa lämmittää varovasti etenkin ensimmäisellä kerralla talven jälkeen. Sähkö- ja kaasulaitteet on syytä tarkistaa keväisin ja pitää kunnossa. Mökissä on hyvä olla toimivilla paristoilla varustettu palovaroitin kaikissa huoneissa, joissa yövytään (asetuksen mukaan vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti). Sammutusvälineet sijoitetaan näkyvään paikkaan.

Lisätietoja:

www.kotitapaturma.fi

Suunnittelija Kaarina Tamminiemi, Terveyden edistämisen keskus ry,
kaarina.tamminiemi(at)tekry.fi, puh (09) 725 30331