Kiina kulkee fintechien etulinjassa

Kiinaa pidetään maailman fintech-edelläkävijänä. Marketeissa ja kivijalkakaupoissa mobiilimaksaminen on jo vallitseva käytäntö. Maailman suurimmat mobiilimaksamisen palvelut Alibaban Alipay ja Tencentin WeChat Pay ovat kiinalaisia. Finanssiala ry (FA) on julkaissut englanninkielisen selvityksen Kiinan finanssijärjestelmästä ja maksupalveluista.

Viidennes sellaisista kiinalaisista, joilla on pankkitili, maksaa ostoksensa älypuhelimella. Kiinalaisista noin 80 prosentilla on tili. Vertailun vuoksi FA:n Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksessa kukaan vastaajista ei nimennyt ostostensa tavallisimmaksi maksutavaksi mobiilisovellusta.

Kiinan mobiilimaksumarkkinaa hallitsevat jättiläiset Alipay ja WeChat Pay. Alipayn on arvioitu olevan yksi maailman arvokkaimmista fintech-yhtiöistä. Teknologian nopea kehitys on kuitenkin aiheuttanut ongelmia maailman väkirikkaimmassa maassa, sillä kyberturvallisuus ei ole Kiinassa pysynyt kehityksen tahdissa.

Selvityksen tehnyt Soumiti Ghosh on paneutunut Kiinan finanssi- ja maksujärjestelmien lisäksi myös Intian finanssi- ja maksujärjestelmiin.

”Esimerkiksi suurten kaupunkien infrastruktuuri on kytketty tekoälyyn nopealla tahdilla. Kyberhyökkäys tällaiseen järjestelmään voisi lamauttaa yhteiskunnan tehokkaasti pitkäksi aikaa”, varoittaa selvityksen tekijä Soumiti Ghosh, joka työskenteli Finanssiala ry:ssä harjoittelijana.

Kiinan talous on kasvanut hurjaa vauhtia. Maailmanpankin tilastojen mukaan se on 1970-luvun lopun markkinoiden avautumisen jälkeen tuplannut bruttokansantuotteensa keskimäärin joka kahdeksas vuosi. Noin 800 miljoonaa ihmistä on noussut köyhyydestä, ja Kiina on nyt maailman toiseksi suurin talous. Maan finanssijärjestelmä on vauhdittanut kasvua.

Kiinan pankki- ja maksujärjestelmä alkoi kehittyä toden teolla vasta 1970-luvulla, kun maahan alettiin perustaa liikepankkeja. Siihen asti maassa oli vain yksi pankki, valtion ohjaama Kiinan kansanpankki.

”Yksi syy Kiinan menestykseen fintech-maailmassa voi olla juuri nuori liikepankkisektori. Kun vuosikymmenten – tai jopa satojen – pankkiperinteitä ei ollut, oli helppoa siirtyä pienimuotoisempaan fintech-maailmaan”, Ghosh pohtii.

Ghosh osallistui Hanken-kauppakorkeakoulun maahanmuuttajille tarkoitettuun harjoitteluohjelmaan. Hänen päätyönsä Finanssiala ry:ssä oli selvitys Intian maksujärjestelmistä ja finanssipalveluiden digitalisaatiosta.

Selvitys Kiinan finanssijärjestelmistä ja maksupalveluista