Kesä on kulta-aikaa murtovarkaille. Asukkaat ovat mökeillä tai muualla hurvittelemassa, ja arvotavarat odottavat pitkäkyntistä ottajaansa. Koronarajoitukset vähensivät murtoja keväällä, mutta tilastojen mukaan Suomessa tehdään yhä keskimäärin yli kuusi asuntomurtoa päivässä.
Korona-aikana asuntomurtojen määrä väheni. Ihmiset olivat paljolti kotona, ja matkustusrajoitukset estivät kiertävien kansainvälisten rosvokoplien pääsyn hämärähommiin. Murtovarkaat kuitenkin aktivoituvat kesäisin, ja nyt koronarajoitusten höllennyttyä asuntomurrot ovat taas yleistyneet.
”Vaikka vakuutus tuo turvaa omaisuusvahingon varalta, se ei poista mielipahaa, jonka vakava yksityisyyden loukkaaminen synnyttää. Rikos on loukkaus myös ihmisen kotirauhaa ja yksityisyyttä kohtaan”, toteaa Finanssiala ry:n rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.
Lomamatkalle lähtiessään kannattaa valokuvata koti ja arvotavarat. Jos kesän aikana tapahtuu asuntomurto tai jotakin muuta odottamatonta, pystyy helpommin toteamaan, mitä on menetetty.
”Myös arvoltaan vähäisemmät esineet voivat olla merkityksellisiä tutkinnassa. Vähäarvoinenkin esine saaliin joukossa voi paljastaa, missä asunnossa varkaat ovat käyneet”, Saxholm huomauttaa
Luonnollisesti torjuttu vahinko on parempi kuin korvattu vahinko. Kokosimme Saxholmin johdolla muistilistan, mitä kannattaa huomioida ennen lomallelähtöä, jotta koti ei houkuttelisi kutsumattomia vieraita.
Vinkkilista: Torju murtoveikot
- Varmista ovien, ikkunoiden ja muiden räppänöiden lukitus
- Muistuta asuntoyhtiön hallitusta ovikoodien säännöllisestä vaihtamisesta
- Huolehdi että yhteisten tilojen, kuten rappukäytävän ja autohallin, ovet menevät lukkoon
- Älä jaa tarkkoja lomasuunnitelmia sosiaalisessa mediassa
- Pidä koti asutun näköisenä
- Pidä hälytysjärjestelmä näkyvänä
- Älä jätä pihalla näkösälle esineitä, jotka voisivat helpottaa pääsyä asuntoon, esimerkiksi työkaluja
- Sovi naapurien kanssa tarkkailusta
- Pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko tai siirrä postit lomaosoitteeseen