Kun kävelet, kävele

Käynnissä oleva Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että huolehtimalla asianmukaisista kengistä ja keskittymällä kävelemiseen voi jokainen ehkäistä kaatumisia.

Päivittäiset työmatkat liukkailla talvikeleillä ovat tapaturmaherkkää aikaa. On hyvä muistaa, että liukkaus koskettaa meitä kaikkia kulkutavasta – ja iästä – riippumatta. Siksi liukkailla keleillä avainasemassa on kävelyyn keskittyminen ja ympäristön tarkkailu. Jos kännykkää on tarve käyttää matkan varrella, on turvallisinta pysähtyä – aivan kuten autoillessakin.

“Jokainen meistä on ainakin hetken jalankulkija arkisilla matkoilla, vaikka sitten vain parkkipaikan ja työpaikan oven välisen taipaleen ajan. Kaatumiset eivät myöskään ole vain ikääntyneiden harmi. Päinvastoin, liukastumisvammoja sattuu eniten työikäisille. Ikääntyneillä kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä vain vakavampia kuin nuoremmilla”, selvittää Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi ja jatkaa:

“Työikäisten kaatumistapaturmista tulee helposti paljon kustannuksia niin työnantajalle kuin yhteiskunnalle sairauspoissaolojen myötä.”

Varaudu liukkaisiin:

  • Kiinnitä huomio kenkien valintaan.
  • Keskity kävelemiseen.
  • Ennakoi.
  • Käytä liukuesteitä.
  • Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
  • Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta.
  • Huolehdi fyysisestä kunnostasi.
  • Tiedosta, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Lisätietoja Pysy pystyssä kampanjan sivuilta pysypystyssa.fi

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanja on käynnissä radiossa ja sosiaalisessa mediassa 14.1. – 27.1.2019. Seuraa: #pysypystyssä ja @kotitapaturma

Pysy pystyssä -kampanjassa mukana:

Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Työterveyslaitos. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) tukee toimintaa.