Li Andersson: ”Onko taitoja oman talouden stressitestiin?”

”Suomen Pankki ja muut taloustahot kehottavat kansalaisia tekemään omaan talouteensa kuuden prosentin stressitestin, mutta onko kansalaisilla taitoja sellaisen testin tekemiseen?”, kysyi Li Andersson opettajille suunnatun Talous tutuksi -kiertueen paneelissa. Andersson, Elina Lepomäki ja Antero Vartia ottivat myös kantaa siihen, pitääkö vaurastumiseen kannustaa koulussa.

”Asuntolainan haku meiltä vielä onnistuu, mutta onnistuuko kansalaisilta olemassa olevien lainojen kohdalla testin tekeminen, miten omalle taloudelle käy, jos korot lähtevät nousuun”, Andersson (vas.) jatkoi reilulle 140 opettajalle, jotka osallistuivat vuosittaiseen Talous tutuksi täydennyskoulutukseen Pörssitalolla ja etäpaikkakunnilla. Paneeliin Anderssonin ohella osallistuneet Antero Vartia (vihr.) ja Elina Lepomäki (kok.) soimasivat kaikki itseään siitä, että pikavippiongelma on äitynyt nykyiseen laajuuteensa. Heidän nähdäkseen pikavippiliiketoimintaa kuristavaa sääntelyä olisi pitänyt olla enemmän jo aiemmin. ”Finanssikriisin jälkeen keskityttiin luomaan uuden kriisin estävää sääntelyä perinteisille pankkitoimijoille, mutta samalla ehkä hiukan unohdettiin tämä kuluttajien pikavippipuoli” totesi Elina Lepomäki. Hänen mukaansa on ehdottoman tärkeää, että kaikkia kuluttajille luottoa tarjoavia tahoja kohdellaan sääntelyn puolesta samalla tavalla.

Vaurastumiseetosta vai ei?

”Eteenpäin Suomessa on menty. Nythän yrittäjää ei enää lähtökohtaisesti pidetä riistäjänä”, sanoi Elina Lepomäki, kun Pörssisäätiön Sari Lounasmeri kysyi panelisteilta, pitääkö koulussa rohkaista vaurastumiseen. Lepomäki arveli syynä olevan osittain sen, että pienyrittäjien määrä on lisääntynyt, eivätkä yritykset automaattisesti ole jättimäisiä. ”Kun tähän yhteiskuntaan yrittää luoda jotain uutta, vaikka niinkin yksinkertaista kuin myy kahvia ja hymyilee päälle, niin se on valtavan tärkeää ja tuottaa lisäarvoa. Vaikka sitten epäonnistuisikin. Siihen on rohkaistava”, Lepomäki täydensi. Li Andersson piti suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvuutena kriittiseen ajatteluun ja oma-aloitteisuuteen valmistamista. ”Meillä on jo nyt aika vahva menestymisen tarina yhteiskunnassa, ja se voi myös asettaa paineita. Nostaisin ennemmin yhteisöllisyyttä suurempaan arvoon. Meillä on yhdessä suuria ongelmia, kuten ilmastonmuutos, ratkottavaksi”, Andersson pohti. Sekä Lepomäki että Andersson totesivat nykyisen työelämän heittelevän ihmisiä eri rooleihin, välistä yrittäjiksi, välistä palkansaajiksi. ”En asettaisi yrittäjätyötä ajatuksellisesti palkansaajatyön edelle. Roolit vaihtuvat elämän aikana monta kertaa. Vaihdot vaativat itse asiassa paljon osaamista, että esimerkiksi sosiaaliturva ja eläketurva kulkevat kunnolla mukana. Se on melko monimutkaista”, Andersson totesi. Antero Vartia olisi omaan kouluoppiinsa kaivannut aikoinaan ravisuttelua siitä, että maailma ei suinkaan ole valmis, vaikka se sille näyttää. ”Asiat voivat aina olla paremmin ja niihin voi vaikuttaa. Meillä ei koskaan ole ollut näin hyviä mahdollisuuksia vaikuttaa jopa ilman pääomia. Jos on loistava idea ja älykännykkä, pääsee jo pitkälle”, Vartia totesi. Talous tutuksi -kiertue järjestettiin nyt 12:nnen kerran. Asiantuntijaluentoja ja opetusvinkkejä sisältävän kiertueen järjestävät vuosittain Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL, Opetushallitus, Suomen Pankki, Finanssiala ry, Pörssisäätiö ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Opettajille koulutus on maksuton. Kiertueelle pystyi osallistumaan tänä vuonna Oulussa, Tampereella, Helsingissä, Jyväskylässä, Joensuussa, Turussa ja Seinäjoella.