EU

Ministeri Adlercreutz: Suomi on EU-vaikuttamisessa mainettaan parempi – regulaation määrä vaikuttaa jo kilpailukykyyn

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz puhui Finanssiala ry:n järjestämässä Finanssi-illassa.
  • Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin mielestä Suomen aktiivisuus EU-pöydissä on paremmissa kantimissa kuin yleisesti puhutaan.
  • Ministeri ei usko, että tulevan komission kaudella sääntelyn ja byrokratian vähenemisen suhteen otettaisiin valtaisia askelia. Pienen sääntelyn virtaviivaistamisen suhteen ministeri on toiveikas.

Finanssiala ry on peräänkuuluttanut Suomelta paitsi ennakollista EU-vaikuttamista, myös malttia sääntelyyn. EU-vaalit käydään tulevana kesänä.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin mukaan Suomen parjattu kyky vaikuttaa EU-pöydissä ennakollisesti ei ole niin huonolla tolalla kuin mitä yleisesti puhutaan. Adlercreutzin mukaan hallitus linjasi Suomen avaintavoitteet EU:n strategiseen ohjelmaan 2024–2029 ja tulevan komission työohjelmaan vaikuttamiseksi tammikuussa. Avaintavoitteita tullaan matkan varrella täydentämään ja päivittämään.

”Parannamme ennakkovaikuttamistamme entisestään ja toivomme, että tulokset näkyvät komission työohjelmassa.”

EU-vaalit käydään kesällä ja paras aika vaikuttaa tulevan komission työohjelmaan on nyt. Finanssialan mukaan Suomen tulisi tuoda vahvasti omia ehdotuksiaan komissiolle ennen kuin lainsäädäntöehdotuksia on alettu edes valmistelemaan.

EU-komissio on tunnettu sääntelyn tuottaja, ja sen tuottama sääntely on ollut viime vuosina massiivista eritoten finanssialalla. Nähdäänkö tulevan komission agendalla Adlercreutzin arvion mukaan kevyempää byrokratiaa ja maltillisempaa sääntelykuormaa?

”En uskalla olla kovin toiveikas sen suhteen, että ottaisimme isoja askelia parempaan suuntaan (kevyempään sääntelyyn). Uskon kuitenkin, että agendalla olisi myös virtaviivaistamista, eikä pelkästään uusien kerroksien lisääminen entisten päälle”, ministeri Adlercreutz totesi Finanssiala ry:n Finanssi-illassa.

”Mutta kyllä tähän lisääntyneeseen regulaation määrään pitää herätä. Kun pohdimme kilpailukykyämme verrattuna Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, on silläkin merkitystä, miten monta ihmistä on palkattu hoitamaan yrityksen sääntelynmukaisuutta.”