- Kansankapitalismilla nähtiin merkittäviä hyötyjä Finanssiala ry:n (FA) järjestämässä toimittajien finanssiseminaarissa.
- Paneelissa keskustelivat kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen, perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto ja FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
- Kansankapitalismiin liittyvistä hankkeista lasten säästötilin selvitys edennee tällä vaalikaudella.
Suomalaisten varallisuus ei ole kehuttavissa kantimissa. Kituliaasti kasvaneen talouden takia suomalaiset ovat suorastaan köyhtyneet moniin verrokkimaihin nähden.
Finanssiala ry (FA) on tarjonnut ongelman lääkkeeksi kansankapitalismia. Edistämällä säästämistä ja sijoittamista kaikissa tuloluokissa sijoittaminen tulisi monien sellaisten kansalaisten ulottuville, joiden suvussa ei ole välttämättä koskaan ennen sijoitettu.
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan tehtiin useita kansankapitalismia edistäviä kirjauksia, mutta toistaiseksi ne eivät ole konkretisoituneet. Kansankapitalismista keskusteltiin Tuusulassa järjestetyssä FA:n mediaseminaarissa. Paneeliin osallistui kaksi hallituspuolueiden kansanedustajaa, kokoomuksen Ville Valkonen ja perussuomalaisten Sakari Puisto, sekä FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
Tavoite jaetaan, keinoista eri näkemyksiä
Panelistien kesken ei syntynyt näkemyseroja kansankapitalisimin hyödyistä.
”Suomen tulisi rakentaa polkua kohti Ruotsin tai Tanskan nettovarallisuutta. Siitä olisi suurta hyötyä kansalaisten oman talouden- ja elämänhallinnan osalta. Kotitalouksien varallisuuden kasvu myös mahdollistaisi kansalaisille nykyistä paremmin esimerkiksi yrittäjäriskin ottamisen”, visioi Sakari Puisto.
Myös kokoomuksen Ville Valkonen suhtautuu lämpimästi kansankapitalismiin. Valkosen suosikki hallitusohjelman kansankapitalismia käsittelevistä kirjauksista on lasten säästötili.
”Lasten säästötili olisi tärkeä tasa-arvoteko, joka toisi sijoittamisen kaikkien ulottuville, perhetaustaan ja varallisuuteen katsomatta. Ihmiset alkaisivat miettiä varautumista, sijoittamista ja säästämistä nykyistä laajemmin. Se lisäisi talousosaamista ja demokratisoisi säästämistä ja sijoittamista.”
”Lasten säästötilissä korkoa korolle -vaikutus toteutuisi erittäin tehokkaasti. Valtion olisi tarkoitus lahjoittaa siihen esimerkiksi 300 euroa alkupääomaa. Suomen alhaisilla syntyvyysluvuilla sen fiskaalinen vaikutus olisi vain noin 12 miljoonaa”, perusteli Arno Ahosniemi.
Lasten säästötilillä on aito etenemismahdollisuus vielä tämän hallituskauden aikana. Sekä talousvaliokunnan puheenjohtaja, vuoden 2025 aikana elinkeinoministerinä aloittava Puisto että valtiovarainvaliokunnan jäsen Valkonen vakuuttivat, että selvitys tehdään vielä tällä vaalikaudella.
Verotuksella vauhtia kansankapitalismiin
Suomalaisen finanssialan niskaan tuli hallituksen kehysriihestä kylmä suihku, kun vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannuste poistetaan. Jo ennestään vähäiseksi käynyt eläkesäästäminen käytännössä loppuu päätöksen myötä. Tämä sotii kansankapitalismin vahvistamista vastaan.
Paneelikeskustelussa puitiinkin sitä, miten kansankapitalismia voisi pikemminkin kohentaa verotuksen keinoin.
”Säästämiseen ja sijoittamiseen vaikuttaa ennen kaikkea talouden iso kuva. Pienimmille pääomatuloille voisi kuitenkin ajatella verovapautta. Se kannustaisi aloittamaan sijoitussalkun rakentamisen”, pohti kokoomuksen Ville Valkonen.
Sakari Puisto muistutti, että hallitusohjelmassa on kirjaus perintöveroseuraamuksen maksamisen pidentämistä 10 vuoteen.
”Kansankapitalismin edistäminen ei ole pelkkää kannustinmatematiikkaa, vaan sijoituskulttuurin jalkauttamista.”
Kansalaiskeskustelulla nähtiin kansankapitalismin edistämisen kannalta valtava merkitys. Panelistit esittivätkin yleisönä olleille toimittajille toiveen siitä, että valtamedia voisi pitää säästämistä ja sijoittamista esillä, ja siten edistää kulttuurinmuutosta. Esimerkiksi sjjoituspodcasteilla on ollut merkitystä sijoittamisen kansantajuistajana.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja