- Matkavakuutus kannattaa ottaa viimeistään matkaa varatessa.
- Matkavakuutukset suhtautuvat koronaan samaan tapaan kuin muihinkin sairauksiin.
- Oman vakuutuksen ehdot kannattaa aina tarkistaa ennen matkaa ja tarvittaessa ostaa lisäturvaa.
- Karanteenia ei vakuutusehdoissa lasketa sairaudeksi, joten vakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa esimerkiksi matkan peruuntumista karanteenin takia.
- Jos ulkoministeriö ei suosittele koronatilanteen takia matkustamaan tiettyyn maahan, vakuutus ei välttämättä korvaa koronatartunnan hoitoa kyseisessä maassa.
Matkavakuutukset suhtautuvat koronatartuntaan samaan tapaan kuin muihinkin sairauksiin. Kattava matkavakuutus antaa turvaa, jos ulkomailla sairastuu, loukkaa itsensä tai joutuu rikoksen uhriksi.
”Jos matka peruuntuu tai joutuu sairaalahoitoon koronatartunnan takia, voimassa oleva matkavakuutus kyllä lähtökohtaisesti korvaa kulut. Sen sijaan karanteeni ei kuulu matkavakuutuksen piiriin: jos matka siis peruuntuu karanteenin takia, peruuntumista ei lähtökohtaisesti korvata”, muistuttaa FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Katja Lappi.
Jos matka peruutuu koronaan sairastumisen takia, korvataan sairastuneelle tyypillisesti sellaiset etukäteen maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkapalveluntarjoaja, esimerkiksi lentoyhtiö tai mökin vuokraaja, ei ole velvollinen palauttamaan.
”Matkan peruuntuminen tai keskeytyminen kotimaan tai matkakohteen yleisen koronatilanteen johdosta ei lähtökohtaisesti enää oikeuta korvaukseen, koska epidemian alkamisesta on kulunut jo yli puolitoista vuotta”, Lappi huomauttaa.
Keskeistä on tarkistaa oman vakuutuksen ehdoista, mitä kaikkea korvataan. Lisäturvaakin voi tarvittaessa ostaa. Lappi muistuttaa, että koronatestit tai -todistukset eivät ole vakuutuksen korvaamia asiakirjoja.
”Koronatesti – samaan tapaan kuin vaikkapa keltakuumerokotustodistus– on normaali matkustusdokumentti ja sen hankkiminen normaalia matkustamisen kulua. Ei sellaisia vakuutuksesta korvata.”
Erityisen tarkkana vakuutuksensa ehtojen kanssa kannattaa olla, jos matkustaa sellaiseen maahan, johon matkustamista ulkoministeriö ei suosittele esimerkiksi korkean koronariskin takia.
”Jos tällaisessa tilanteessa murtaa jalkansa, matkavakuutus on kyllä voimassa, mutta jos ulkoministeriön suositusten vastaisesti matkustaa korkean koronariskin maahan ja sairastuu koronaan, on mahdollista, että vakuutus ei korvaa esimerkiksi sairaalakuluja”, Lappi teroittaa. Tilanne kannattaa tarkastaa vakuutusyhtiöstä ennen matkustamista.
Suunnittele huolella ja varaudu yllätyksiin
Myös ulkoministeriö muistuttaa ennen matkaa tarkistamaan matkavakuutuksen kattavuuden. Matkoilla on tärkeää olla vastuullinen ja muistaa terveysturvallisuus.
Matkalla kannattaa myös varautua siihen, että kohdemaan rajoitukset saattavat nopeastikin muuttua. Esimerkiksi yllättäen kesken matkan voimaan tuleva ulkonaliikkumiskielto saattaa muuttaa matkaohjelmaa merkittävästi. Kun tämän ja muut matkan aikana mahdollisesti voimaan tulevat paikalliset rajoitukset ottaa huomioon jo matkaa suunniteltaessa, on helpompi suhtautua joustavasti yllättäviin muutoksiin.
Muista myös ripulit ja onnettomuudet
Korona ei tietenkään ole matkailijan ainoa uhka. Turistiripuli on ihan yhtä mahdollinen kuin ennen koronaa, ja jalkakin saattaa vaikka murtua. Matkalle lähtiessä tulee aina – oli korona-aika tai ei – tarkistaa, että matkavakuutus on voimassa ja ajan tasalla.
Finanssiala ry:n vuoden 2020 Vakuutustutkimuksen vastaajista 95 prosenttia oli sitä mieltä, että matkavakuutus on tarpeellinen aina matkustettaessa. Luku on pysynyt samalla tasolla jo useita vuosia.
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja