- Finanssiala ry (FA) järjesti 18. elokuuta 2022 Nuorten finanssi-illan Pasilan Veturitalleilla.
- Nuoret vaikuttajat pääsivät pienryhmissä keskustelemaan FA:n asiantuntijoiden kanssa muun muassa verotuksesta, kansankapitalismista sekä vihreästä ja kestävästä rahoituksesta.
- Mukana oli nuoria poliittisia aktiiveja sekä opiskelija- ja poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia. Yhteensä tilaisuuteen osallistui noin 70 nuorta vaikuttajaa
- Tilaisuus oli osa Arkadia 2023 -ohjelmaa, jossa tulevaisuuden vaikuttajat ja elinkeinoelämän eri alojen asiantuntijat kohtaavat.
Ennen torstain tilaisuutta osallistujat ilmoittivat, mitkä finanssialan aiheet kiinnostavat. Vastausten pohjalta ilmoittautuneet jaettiin pöytiin, joissa FA:n asiantuntijat virittivät keskustelua omista aiheistaan. Keskustelunaiheita oli 12, ja jokainen osallistui kahteen keskusteluun:
- Varautuminen ja kyberturvallisuus
- EU
- Käteisen ja maksamisen tulevaisuus
- Lobbauksen avoimuus
- Pankkien taloudellinen sääntely
- Hyvinvoinnin rahoitus
- Kestävä rahoitus
- Kansankapitalismi
- Talousosaaminen
- Eläkkeet
- Verotus
- Digitalisaatio ja finanssialan innovaatiot sekä kuoleman ekosysteemi
Heinolalainen kokoomuksen kuntapoliitikko Venla Väli-Torala oli erityisen kiinnostunut hyvinvoinnin rahoituksesta. Heinolan valtuustossa toimiva Väli-Torala pyrkii ensi vaaleissa eduskuntaan.
”Olen toista kautta valtuutettuna, ja esimerkiksi ikääntyneiden hyvinvointiasiat ovat pitkälti kuntien vastuulla. Hyvinvointi on muutakin kuin terveys- ja hoivapalveluita: esimerkiksi omassa kunnassani Heinolassa terveyskeskuksen yhteydessä toimii ilmainen kuntosali yli 75-vuotiaille.”
Hyvinvoinnin rahoituksen lisäksi Väli-Torala osallistui keskusteluun digitalisaatiosta. Etenkin vainajan asiat yhteen paikkaan sähköisesti kokoava kuoleman ekosysteemi vaikutti kiehtovalta ja mielenkiintoiselta.
”Minulla on tuttuja, joille vanhemman kuolema on tuonut valtavan määrän työtä surun oheen. Kaiken ei pitäisi kaatua yhden ihmisen harteille. Tällainen innovaatio voisi keventää omaisten taakkaa.”
Demarinuorten varapuheenjohtaja Kimi Uosukainen valitsi keskustelunaiheikseen aina ajankohtaiset eläkkeet ja verot. Osin rahastoivan eläkejärjestelmämme kestävyys on Uosukaisen mukaan usein nuorten puheissa.
”Monet nuoret ovat huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Keskeisiä asioita ovat koko järjestelmän kestävyyden lisäksi työkyvyttömyyseläkkeiden ja mielenterveysongelmien kasvu.”
FA:n veropöydän keskusteluja Uosukainen kehuu erityisesti siitä, miten erilaisista näkökulmista huolimatta hyvässä keskustelussa on helppo löytää yhteisiä kantoja.
”Yksi tärkeimmistä verotuksen teemoista on työn verotus. Julkisessa keskustelussa puidaan yleensä tämän päivän ongelmia, mutta nuoret osaavat katsoa myös pidemmälle.”
Perussuomalaisten kansanedustajan Ari Koposen eduskunta-avustajana toimiva Susanna Saikkonen kertoo, että etenkin kansankapitalismipöydässä keskustelut rönsyilivät moneen suuntaan.
”Pohdinnat ulottuivat ruotsalaisten verosuunnittelusta siihen, onko opintolaina suotavampaa sijoittaa vai ryypätä.”
Toinen Saikkosen keskustelunaiheista oli suomalaisten talousosaaminen, josta hän on ollut jo pitkään huolissaan.
”Nuorilla on paljon maksuhäiriömerkintöjä ja muita ongelmia oman talouden hoidon kanssa. Asialle pitäisi jotain tehdä, mutta vastausten löytäminen ei ole helppoa.”
Myös Sara Nyman Vihreistä nuorista osallistui talousosaamiskeskusteluun. Erityisen hedelmällistä oli Nymanin mukaan keskustelu palkoista ja niiden avoimuudesta.
”Avoin keskustelu siitä, paljonko ihmiset saavat palkkaa on kehittynyt. Nuorille palkasta puhuminen on huomattavasti avoimempaa kuin vanhemmille sukupolville.” Talousosaamisen näkökulmasta vapautuneempi puhe raha-asioista ylipäänsä voi ennaltaehkäistä rahavaikeuksia.
Toinen Nymanin aiheista oli hyvinvoinnin rahoitus, joka oli kuntapolitiikkaa seuraavalle yleisesti tuttu aihe. Tosin finanssialan näkökulma, joka painottaa esimerkiksi vanhuuteen varautumista säästämällä sisälsi myös paljon uusia ajattelunaiheita.
”Miten ihmisten hyvinvoinnin rahapotista saataisiin tarpeeksi iso? Keskustelu pöydässä oli hedelmällistä, vaikka hyvinvointi tarkoittaakin usein eri asioita eri ihmisille.”
Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikon avustajana työskentelevä Sami Matikainen on ennenkin käynyt Finanssiala ry:n tilaisuuksissa. Hänen keskustelunaiheitaan tilaisuudessa olivat kestävä rahoitus ja EU.
”Kuulun Eurooppanuorten liittohallitukseen ja olen teinistä asti ollut hirveän kiinnostunut EU-asioista. Olin jopa TETissä europarlamentissa. Myös keskustelu kestävästä rahoituksesta liittyy läheisesti EU:hun. Ilmastokriisi ja sen torjuminen rahoituksen keinoin on yksi aikakautemme suurimpia kysymyksiä: kestävyys on megatrendi, joka vaikuttaa lähes kaikkeen.”
Katso lisää kuvia tilaisuudesta
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja