Nyt etenee: Positiivisen luottotietorekisterin valmisteluun tuli työryhmiä

Positiivisen luottotietorekisterin käytännön valmistelu alkaa vihdoinkin. Kuva: Shutterstock.com

Oikeusministeriö on asettanut työryhmät valmistelemaan positiivista luottotietorekisteriä ja maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämistä. Positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto on ollut yksi finanssialan ajamista tavoitteista. Luottotietorekisterin eteneminen on erinomainen uutinen.

Positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto on osa toimia, joilla hallitus suitsii suomalaisten ylivelkaantumista. Finanssiala on edustettuna valmistelun ohjausryhmässä ja rekisterin perustamista miettivässä alaryhmässä.

Työryhmien työ käynnistyy maaliskuussa ja toimikausi kestää 30.11.2021 asti. Ryhmien tehtävänä on valmistella positiivisen luottotietorekisterin edellyttämä lainsäädäntö. Myös maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisen edellyttämät muutokset valmistellaan luottotietolainsäädäntöön.

Tavoitteena on, että positiivinen luottotietorekisteri olisi käytössä ainakin kuluttajaluottojen osalta kevään 2023 aikana.

”Rekisterin valmistelusta tuli ministeriryhmän päätös lokakuussa. Tuolloin toivoimme, että konkreettinen työ alkaisi mahdollisimman pian. On hienoa, että työryhmien työ nyt alkaa. Positiivinen luottotietorekisteri on välttämätön ylivelkaantumisen hillitsemisessä”, sanoo ohjausryhmään finanssialan edustajaksi nimetty johtaja Lea Mäntyniemi.

Positiivista luottotietorekisteriä ylläpitävästä viranomaisesta tehtäneen päätös loppukevään aikana.

Valtioneuvosto: Positiivista luottotietorekisteriä ja maksuhäiriömerkintöjen lyhentämistä ryhdytään valmistelemaan