Oivalluksia ja keskustelua arvojen sekä talouden suhteesta — Arvot ja Talous -kutsuvierasseminaari kokosi yhteen toimittajia ja nuoria poliittisia vaikuttajia

Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa toimittaja Robert Sundman (kuvassa vas.), vihreiden Peppi Seppälä, Kokoomuksen Alvar Euro, SDP:n Jani Kokko ja vihreiden Fatim Diarra.

“Tästä seminaarista jäi mahtavat fiilikset, sillä täällä pääsi aidosti käymään sellaisia todella luottamuksellisia keskusteluita arvoista tosi erilaisten ihmisten kanssa, olen todella inspiroitunut”, totesi Fatim Diarra vihreistä.

Ensimmäistä kertaa järjestetty Finanssiala ry:n Arvot ja Talous -kutsuvierasseminaari kokosi yhteen nuoria yhteiskunnallisia vaikuttajia. Tilaisuudessa keskusteltiin arvojen ja talouden välisestä suhteesta erilaisten asiasisältöjen äärellä. Ohjelmassa oli reilusti tilaa keskusteluille, jotka käytiin chatham house -periaatteella.

Kokoomuslainen Turun kaupunginvaltuuston jäsen Alvar Euro kertoikeskustelujen haastaneen omaa ajattelua.

“Politiikka ja päätöksenteko perustuu valintoihin, ja jokaisen valintaa ohjaavat omat arvot. Rohkea arvojen esiin tuonti ja pelkäämätön keskustelu haastoi omaa ajattelua”, Euro sanoi.

Tilaisuudessa kuultiin koukuttavia alustuspuheenvuoroja, jotka haastoivat ajattelua. Konsulttiyhtiö FCG:n vanhempi neuvonantaja sekä Tampereen yliopistossa lehtorina työskentelevä Jenni Airaksinen pureutui alussa siihen, miten muistamme ja huomioimme päätöksentekoon ja valintoihin vaikuttavat arvot ajattelumme taustalla.  

Kestävän rahoituksen merkitys ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle  

Ensimmäisessä teemakeskusteluosuudessa projektijohtaja  Outi Haanperä Sitrasta, tutkija Erkki Mervaala Suomen ympäristökeskus SYKE:stä ja kestävän rahoituksen asiantuntija Venla Voutilainen FA:sta herättelivät osallistujia kestävän rahoituksen merkityksestä ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudesta.

Haanperä muistutti puheenvuorossaan, miten systeemisen muutoksen toteutumiseksi isolla skaalalla tarvitsemme muutosta myös henkilökohtaisella tasolla, kuten arvoissa, uskomuksissa ja maailmankuvissa.  

Voutilainen korosti, että arvojen muutos näkyy myös finanssialan toiminnassa. Yhä useammat alan yhtiöt tekevät arvovalinnan sitoutua 1,5 asteen tavoitteeseen, vaikka poliittisten päätösten valossa tavoite ei näytä enää todennäköiseltä.  

Mervaala käsitteli aihetta median näkökulmasta ja nosti esille, miten ilmastonmuutoksesta uutisointi on pääosin usein hyvin hetkellistä ja tapahtumavetoista, ja pureutuu järjestelmätasoon vain harvoin.   

Vihreiden Peppi Seppälä piti mahtavana, että finanssiala ottaa ympäristökriisin huomion toiminnassaan. ”Taloudellista kestävyyttä voi olla vain maapallon rajojen sisällä.”

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden rooli  

Iltapäivällä pohdittiin, miten sujuvalla julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudella voidaan parantaa kaikkien mahdollisuutta yhdenvertaiseen hoitoon ja hoivaan.

Dosentti ja tutkimusjohtaja Olli Kangas Turun yliopistosta muistutti, että väestöllinen huoltosuhde tulevaisuudessa aiheuttaa isoja ongelmia: Eurostatin ennusteiden mukaan vuoteen 2100 mennessä väestömme vähenee miljoonalla.

Heikki Pursiainen MustReadista totesi median itsekritiikin näkökulmasta, että median pitäisi paremmin erottaa isot kysymykset pienistä. Näin merkittävämmät teemat saisivat arvoisensa huomion, eivätkä jäisi pienistä yksityiskohdista kinastelun alle.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja, SDP:n Jani Kokko kertoi saaneensa kotiin vietäväksi hyviä ajatuksia, miten yksityinen sektori ja järjestötoimijat voidaan ottaa mukaan sotepalvelujen järjestämiseen.

Eläkejärjestelmän toimivuus turvattava 

Seminaarin huipennuksessa keskityttiin pohtimaan eläkejärjestelmän toimivuuden turvaamista.

Eläketurvakeskuksen (ETK) toimitusjohtaja Mikko Kautto kuvasi, miten eläkejärjestelmä on Suomessa kehittynyt ja miltä järjestelmän tulevaisuus näyttää. Kautto kertoi, että ETK:lta on syksyn aikana ilmestymässä eläkkeiden kehittymisestä uusi pitkän aikavälin ennuste, joka raamittaa tulevia uudistuksia ja myös julkista keskustelua. 

Vapaa toimittaja Tuija Siltamäki kommentoi teemaa median näkökulmasta ja huomautti, että eläkkeet leimaantuvat suomalaisessa mediassa helposti aiheena, joka ei kiinnosta ja jota on vaikea käsitellä. Käsiä ei voida nostaa ilmaan, vaan median ja poliitikkojen on tartuttava myös vaikeisiin teemoihin.  

Arvot ja Talous sai ajatukset liikkeelle ja kannusti avoimeen keskusteluun yli puoluerajojen  

Kysyimme fiiliksiä muutamalta tilaisuuteen osallistuneelta vaikuttajalta. Lisää tunnelmia löydät Finanssiala ry:n Instagram-tililtä kiinnitetyistä kohokohdista.  

”Toimittajana oli mukava päästä välillä keskustelemaan, kun yleensä olen kysyjän roolissa. Kokonaisuudessaan tilaisuus oli onnistunut ja rento, ja oli erityisen kiva päästä vapaasti puhumaan eri teemoista”, sanoi STT:n toimittaja Viivi Salminen.   

Tilaisuudessa mukana ollut Demarinuorten pääsihteeri Sara Salonen komppasi Salmista tilaisuuden hyvästä ja rennosta tunnelmasta.  

”Tosi hyvä mielikuva jäi tilaisuudesta! Yleisesti on aika vähän paikkoja, jossa voi pohtia asioita avoimesti ja oikeasti keskustellen. Keskustelusta saa enemmän, kun voi puhua vapaammin eikä tarvitse saada omien intressien mukaista neuvottelutulosta.” 

Toimittaja Robert Sundmanille jäi erityisesti mieleen keskustelut arvojen roolista politiikassa.

“Päätöksenteossa on helppoa ja turvallista esittää roolia ja toistella vuorosanoja, joita sinun odotetaan sanovan. Paljon vaikeampaa on heittäytyä rehelliseen pohdintaan siitä, mitä omat arvot ovat ja miten niitä sovitetaan yhteen muiden arvojen kanssa”, Sundman pohdiskeli.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö